"Door ze te garen, te snijden en te marineren vinden we voor elk bietje een plekje op het bord"

Bio-bietjes in BinnensteBuiten

"Dat was weer eens heerlijke TV vanavond...", aldus Gerjan Snippe van Bio Brass en Beetz op LinkedIn naar aanleiding van de gisterenavond uitgezonden aflevering van BinnensteBuiten. In de aflevering is Alain Caron in Zeewolde, waar hij gaat kijken bij een oer-Hollandse groente: de rode biet. Bioteler Piet van Andel krijgt de kans om Alain meer te vertellen over de teelt en het concept dat zij rond de biet heen hebben ontwikkeld.

Piet vertelt waarom de Flevolandse grond uniek is. "De mix van klei en kalk geeft echt een unieke samenstelling. We zeggen wel eens: het groeit hier echt bijna vanzelf." Vervolgens laat hij Alain tussen het gewas een biet proeven. "Hij is al bijna gaar, wat gek", aldus Alain na het proeven van de boterzachte verse biet.

De rode biet is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken, maar toch laten veel jonge mensen de biet links liggen. Het bereiden geeft veel rommel in de keuken en de groente heeft een oubollig imago. Ten onrechte, volgens 'bieten-ambassadeur' Greta Schrenk, die de biet nieuw leven wil inblazen. "Het is zo'n mooi, Nederlands product. Biologisch, lokaal geteeld én een uitstekende vleesvervanger." Als het aan haar ligt wordt de biet als basis gebruikt voor heel veel maaltijdmomenten. Greta laat Alain daarna zien hoe de bietjes worden verwerkt. "We garen ze, snijden ze en marineren ze. Zo vinden we voor elk bietje een plekje op het bord. De weg van het land tot de verwerking is superkort." En dan is het tijd om uitgebreid te proeven. "Hier zie je heel goed dat we de gehele oogst kunnen gebruiken." Alain maakt ten slotte een salade klaar met de rode bieten.

Klik hier om het item te bekijken (12 minuten).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven