Citrus, bloemen, peulen, chilipepers en zachtfruit

Groot exportvenster voor Zimbabwaanse bio-producten

Zimbabwe exporteert jaarlijks tussen € 101 en € 103 mln aan tuinbouwproducten, wat minder is dan de piek van ongeveer € 120 mln tussen 1998 en 1999.

Destijds droeg de Zimbabwaanse tuinbouwsector 4,5% bij aan het bruto binnenlands product, vergeleken met minder dan 1% nu. Cyrille Hugon van Open Trade Gate Sweden vertelde dat de bioteelt een interessant gebied is, omdat de vraag naar bioproducten in Europa een aanzienlijke groei laat zien, waardoor de inkopers van die markt naarstig op zoek zijn naar bio-AGF.

Open Trade Gate Sweden is een niet-gouvernementele organisatie die tot taak heeft exporteurs uit ontwikkelingslanden als Zimbabwe, die geïnteresseerd zijn in de Zweedse markt, bij te staan.

Hugon: "Bioteelt is een interessant gebied en is echt een groeiende trend in Europa, waardoor je zeker weet dat kopers in Europa een groeiende vraag naar bioproducten hebben. Maar als je wilt beginnen met bioteelt houdt het meer in dan alleen het overstappen van conventioneel naar biologisch. Het is echt een keuze die je maakt om je tuinbouwsysteem te veranderen."

Hugon adviseerde lokale telers om een marktanalyse te doen voordat ze zich op de bioteelt storten, zodat ze weten wat de vraag in bepaalde markten is.

Zimbabwe heeft een aantal tuinbouwproducten, waaronder citrus, bloemen, peulen, pepers, sugar snaps en zachtfruit. Volgens Hugon moeten telers en exporteurs die overstappen op biogewassen eerst kijken of ze kunnen voldoen aan andere markteisen, zoals de kwantiteit, verpakking, logistiek en het type certificering dat voor een bepaalde markt nodig kan zijn.

ZimTrade, de nationale handels- en ontwikkelingsorganisatie van het land, organiseerde een tweedaags digitaal seminar dat als doel had om bedrijven in de verssector te voorzien van informatie over de technische eisen voor export naar Europa en Zweden.

Bron: chronicle.co.zw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven