Productievolume biologisch met 30% toegenomen

"Overtollige regenval vermindert Chinese gemberproductie met 20%

Het nieuwe seizoen voor Chinese gember is al begonnen en zal naar verwachting medio november op de Chinese markt komen, nadat de gember 40 dagen is opgeslagen. De totale opbrengst is vorig jaar gedaald. De uitbraak van Covid-19 heeft de vraag naar gember echter gestimuleerd, met als gevolg dat de gember uit de opslag opraakt. De prijs van gember is tijdens de pandemie zelfs tijdelijk gestegen. Verwacht wordt dat de hogere prijs zal aanhouden totdat er in november verse gember op de markt komt. Manager Chen van Juxian Taiyuan Foodstuffs sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de Chinese gembermarkt.

"Chinese gembertelers hebben hun hoop gevestigd op de hoge gemberprijs en ze staan te popelen om dit seizoen gember te planten. De productiecapaciteit is dit jaar met 20% gestegen. Het werkelijke volume per hectare daalde echter. Door de overvloedige regenval zijn de gebieden waar gember wordt geteeld overstroomd en hierdoor is het productievolume per hectare met 20% gedaald. Het totale productievolume is dus min of meer gelijk aan dat van vorig jaar. De gember uit overstroomde teeltgebieden voldoet niet aan de norm voor de gemberexportmarkt. Veel van de gemberwortels waren volledig doorweekt", legt Chen uit.

"Wat de prijs betreft, is gele gember bijna 80% (!) duurder dan rond deze tijd vorig jaar. De huidige prijs is ongeveer 7 yuan [€ 0,89] per 0,5 kg. De prijs is momenteel hoog, omdat het vorige oogstseizoen al lang voorbij is en de nieuwe oogst pas over een maand op de markt komt. Het marktaanbod is dus laag. De huidige exportprijs van gele gember naar Nederland ligt rond de €2.294 per ton, terwijl de exportprijs van gedroogde gember rond de €2.549 per ton ligt."

De oogst van biologische gember begint op 25 oktober. "Ons biologische gemberteeltbedrijf ligt in de heuvels van Guangxi. De grond daar is uitermate geschikt voor het telen van gember. Deze heuvels lopen niet gemakkelijk onder water. De regenval heeft dit jaar de kwaliteit van onze biologische gember juist verbeterd. Ons productievolume per hectare is met 30% toegenomen en het totale areaal voor de biologische gember is gelijk gebleven. We zijn erg tevreden over de kwaliteit van onze biologische gember. We verwachten dat de opbrengst zal toenemen in vergelijking met vorig jaar, maar we weten dat natuurlijk pas zeker tot het moment van de oogst."

Juxian Taiyuan Foodstuffs heeft vorig jaar voor het eerst een aantal scheepscontainers met Chinese gember naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd. "De capaciteit van de Nieuw-Zeelandse markt is echter veel kleiner dan die in andere landen. Bovendien is de prijs van Chinese gember daar iets hoger dan de prijs van gember uit andere gebieden. Daarom zullen we ons niet al te veel focussen op de Nieuw-Zeelandse markt."

Europa blijft de belangrijkste exportmarkt voor Juxian Taiyuan Foodstuffs. Het bedrijf onderhoudt nauwe banden met trouwe klanten en is er ook in geslaagd relaties aan te knopen met diverse nieuwe klanten in Duitsland en Nederland. Het bedrijf is daarbij een strategische samenwerking aangegaan met een supermarktketen in Zweden.

De vraag naar biologische gember op de Europese markt is groot, maar er zijn slechts enkele Chinese teeltbedrijven die het verbouwen, dus het aanbod van biologische gember is beperkt. Op de vraag waarom hun aantal klein is, legde manager Chen uit dat het risico in biologische gemberplantages hoog is. Klanten kunnen de leverancier aanklagen als uit testen blijkt dat er te veel sporen van zware metalen of gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn. Veel leveranciers zijn niet bereid dat risico te nemen en leveren in plaats daarvan GAP-gecertificeerde gember.

Op de vraag naar de marktontwikkelingen in de komende weken antwoordde Chen: "De gemberprijs blijft hoog totdat er verse gember op de markt komt. De Chinese gemberexport naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten start begin november en de Chinese gemberexport naar Europa vangt begin december aan. Zodra het exportseizoen begint, zal de prijs voor de tweede keer dalen. Als we echter kijken naar de omstandigheden in de teeltgebieden, zal de prijs van verse gember waarschijnlijk ongeveer 30% hoger zijn dan vorig jaar."

Over Juxian Taiyuan Foodstuffs 
Juxian Taiyuan Foodstuffs is een leverancier van Chinese gember die gespecialiseerd is in verwerking en export. Het bedrijf is in 1999 opgericht en exporteert voornamelijk gember naar Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf is GAP, SMETA, EU Organic, en USDA Organic gecertificeerd.

Voor meer informatie:

Erin Chen
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 1821 0938 299
jxtyfood@hotmail.com 
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven