"We moeten de omschakeling naar biologisch versnellen"

Frans herstelplan: 5 miljoen euro extra om bio-sector te ontwikkelen

Frankrijk stelt 5 miljoen euro extra beschikbaar om de ontwikkeling van de biologische Landbouw te versnellen. Het 'Fonds Avenir Bio' is daarbij het middel. Molens, silo's, koelcellen of slachthuizen: het herstelplan financiert tot 2022 tot 13 miljoen euro voor transformatie-, distributie- of logistieke infrastructuurprojecten in de biologische sector. Dit heeft het Franse ministerie van landbouw maandag 19 oktober bekendgemaakt.

Het ministerie kent tot 2022 nog eens 5 miljoen euro per jaar aan het Avenir Bio-fonds, opgericht in 2008 en beheerd door l'Agence Bio, dat ontwikkelingsprogramma's voor biologische sectoren ondersteunt. De regering heeft ook aangegeven van plan te zijn om het belastingkrediet voor alle gecertificeerde biologische boeren uit te breiden onder de financieringswet 2021.

Voor het Avenir Bio-fonds kondigde het ministerie de onmiddellijke opening aan van een projectoproep (sluiting op 12 januari), en is vervolgens van plan om over een langere periode een volgend venster te openen, zodat gedurende een langere tijd aanvragen kunnen worden ingediend. Elk verzoek om steun uit het fonds is gemaximeerd op 700.000 euro per project.

Investeringen
Tot de reeds gedane investeringen behoort onder meer een glutenvrije molen in de regio Auvergne Rhône Alpes, voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro, waarvan 800.000 euro gesubsidieerd is door het Avenir Bio-fonds.

In Bretagne heeft het fonds 571.000 euro toegekend aan een slachthuis en biologisch vleesverwerkingsproject voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro, in samenwerking met fokkers en slagers in de regio.

"Reageer op de vraag van de Fransen"
Er zijn ook bonussen gepland voor de aankoop van mechanische onkruidapparatuur, de verbetering van apparatuur en het bevorderen van het dierenwelzijn in stallen.

"We moeten de omschakeling naar biologisch versnellen, zodat de Franse landbouw kan voldoen aan de vraag van de Fransen, die steeds meer producten uit de biologische landbouw consumeren. 'Le Fonds Avenir Bio' is een essentieel instrument omdat het helpt om sectoren te structureren", zegt minister van Landbouw Julien Denormandie.

Philippe Henry, voorzitter van l'Agence Bio, zei dat hij "bijzonder alert was op het hefboomeffect van de aan ons toevertrouwde fondsen, met als doel de werkgelegenheid en voedselsoevereiniteit te bevorderen".

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven