Russische bio-telers staken hun buitenlandse export

Russische bio-telers zijn gestopt met de export naar het buitenland vanwege nieuwe eisen die de Federale Dienst voor Veterinair en Fytosanitair Toezicht (Rosselkhoznadzor) heeft ingevoerd. 

De dienst heeft namelijk bepaald dat producten chemisch dienen te worden ontsmet (begassing) alvorens zij naar andere landen mogen worden geëxporteerd. Bedrijven die niet aan de eisen van de Wet inzake Plantquarantaine voldoen hebben als sinds de zomer van 2020 geen fytosanitaire certificaten meer ontvangen. Het probleem is dat in de EU het begassen van biologische AGF als onwenselijk wordt beschouwd. Wanneer de producten aan de eisen van de Rosselkhoznadzor voldoen dan verliezen ze dus hun biologische status. Russische telers kunnen de eis van de dienst dus niet naleven en tegelijk chemisch ontsmette producten op buitenlandse markten afzetten. 

Het Russische ministerie van Landbouw raamt de potentiële waarde van de bio-export die stil is komen te liggen op €10 tot 25 mld per jaar.

Volgens Oleg Mironenko, directeur van Landelijke Bond voor Biologische Telers, exporteren Russische telers hun producten al sinds 2018 aan buitenlandse markten. Gedurende deze periode heeft de Rosselkhoznadzor bedrijven nooit gevraagd om de huidige regelgeving toe te passen, hoewel telers in sommige gevallen wel met dit soort claims te maken hadden.

De bond heeft een verzoek ingediend bij de Rosselkhoznadzor om de huidige regelgeving aan te passen. Op de open brief die was gericht aan Sergei Dankvert, het hoofd van de dienst, en die op 28 augustus werd verzonden, heeft de bond nooit een officieel antwoord ontvangen en de situatie blijft dan ook ongewijzigd. 

"We hebben ook een verzoek aan de Europese Commissie gericht om opheldering te vragen in deze kwestie, waarbij we rekening houden met de zorgen van de marktdeelnemers. Tot nu toe hebben we ook hierop geen reactie mogen ontvangen. Tegelijkertijd is er in de regelgeving van de EU geen verbod op het ontsmettien van loodsen en producten met middelen die geen residuen achterlaten op de producten", aldus de persdienst van de Rosselkhoznadzor. 

Bron: fruitnews.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven