Seychellen: certificeringen voor biologische producten

Boeren op de Seychellen, die hun producten als biologisch in de markt willen zetten, moeten gecertificeerd gaan worden volgens de nieuwste regelgeving, waar door de National Biosecurity Agency aan wordt gewerkt.

De directeur van de Agency, Marc Naiken, vertelde SNA dat zodra de regelgeving van kracht wordt de producten van ongecertificeerde boeren uit de markt kunnen worden gehaald als ze deze toch als biologisch in de markt zetten.

"We zijn verschillende malen benaderd over de standaarden die worden gebruikt voor boeren die hun producten als biologisch markeren. Het bleek dat er een aantal zaken nog niet klopten in de tuinbouwsector, die we moesten oplossen", zegt hij. Naiken voegt eraan toe dat boeren niet verplicht zijn hun producten als biologisch te certificeren zodra de regelgeving van kracht wordt.

Het nieuws wordt verwelkomd door de Seychelles Farmers Association en de voorzitter, Andre Sopha, zegt dat het hoog tijd is dat de overheid standaarden en regelgeving invoert. Een boer, Jacques Matombe, met meer dan 20 jaar ervaring, vertelde SNA dat de introductie van deze standaarden de consument waarde voor hun geld zal bieden.

“Er worden nu producten verkocht als biologisch, terwijl deze dat niet zijn. Als we biologisch horen, dan is de prijs ook meteen hoger. Mensen worden zich steeds bewuster van hun gezondheid. Voordat ze producten kopen, willen ze zeker weten dat het echt biologisch is. De certificering zal deze zekerheid bieden,” zegt Matombe.

Momenteel worden er een aantal tuinbouwproducten verkocht als biologisch in de Seychellen, een archipel in de West-Indische Oceaan, maar volgens de National Biosecurity Agency is er nog geen regelgeving voor deze producten. Hierdoor is het lastig voor consumenten om te bepalen of de producten op de lokale markt echt biologisch zijn of niet.

"Boeren verklaren hun bedrijf biologisch zonder hiervoor enige bewijzen te leveren. Daarom ontwikkelen we een programma waarin de standaarden worden toegelicht waarmee ze geaccrediteerd kunnen worden", zegt Naiken. Hij voegt eraan toe dat dit de echte biologische boeren zal onderscheiden, omdat 'biologisch' gebruik maakt van een aantal methodes. Het gaat niet alleen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook om de voeding van de plant en het hele proces."

De voorzitter van de Seychelles Farmers Association zegt dat de overheid daarnaast ook moet zorgen voor de juiste omstandigheden en de nodige hulpmiddelen om biologische landbouw te kunnen beoefenen. De Agency heeft een lokale consultant in de arm genomen, Evelyn Drawec, een specialist met ervaring in de biologische standaarden van het United States Department of Agriculture, om aan het certificeringssysteem te werken.

"Ik heb voornamelijk in de Verenigde Staten gewerkt aan biologische certificeringen. Ik denk dat de Seychellen een prima locatie is voor een biologisch programma. Veel van de technieken die voorrang krijgen in de biologische landbouw, zoals gewasrotatie, diversiteit van gewassen in het bedrijf en natuurlijke meststoffen, worden al veel gebruikt op de Seychellen. De overgang naar biologische methoden zal dus eenvoudig zijn", zegt Drawec.

De regering van de Seychellen heeft onlangs tijdens een bijeenkomst met president Danny Faure akkoord gegeven voor het opstellen van de regelgeving. Het zal ongeveer twee jaar duren voordat dit proces is afgerond.

Bron: All Africa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven