Onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen

Nieuwe methode om te onderzoeken of een aardappel al dan niet biologisch is

Volgens deskundigen zijn biologische groenten en fruit gevoelig voor voedselfraude. Nu hebben de onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen een nieuwe methode ontwikkeld die consumenten en commerciƫle belangen helpt om frauduleus gelabelde biologische levensmiddelen te bestrijden. De methode geeft een dieper en nauwkeuriger beeld van de vraag of producten met een milieukeurmerk inderdaad biologisch zijn.

De toegenomen vraag van de consument en de hogere winsten voor de producenten hebben biologisch voedsel vatbaar gemaakt voor fraude. De Deense voedselcontroles zijn streng en behoren tot de weinige Europese landen die biologisch voedsel op nationaal niveau controleren.

Kristian Holst Laursen heeft de afgelopen tien jaar opsporingsmethoden naar voedselfraude ontwikkeld. Hij staat aan het hoofd van een onderzoeksgroep op het gebied van plantenvoedingsstoffen en voedselkwaliteit aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij wijst erop dat de keuring van Deense bioproducten dan wel streng mag zijn, maar dat dat niet in alle landen het geval is. "Onze nieuwe methode kan worden gebruikt om biologische groenten te onderscheiden van conventioneel geteelde producten door te kijken naar hoe planten zijn bemest", zegt Laursen.

De huidige manier om erachter te komen of een item al dan niet organisch is, is gericht op het identificeren van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens Laursen is deze methode verre van veilig. Zo kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op een naburig veld of sporen van voormalige conventionele productie op een nu biologisch veld de gewassen aantasten. Bovendien kan de analyse van gewasbeschermingsmiddelenresiduen niet uitwijzen of alle regels voor de biologische teelt zijn nageleefd, zoals de afwezigheid van anorganische meststoffen.

De nieuwe methode richt zich op de eigenschappen van de isotopen in een plant door het isoleren van sulfaat, een chemische verbinding die kan onthullen hoe een bepaalde plant werd geteeld. "Onze methode laat niet zien of er gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt, maar of biologische planten op de juiste manier zijn bemest. De methode is dus een aanvulling op de bestaande analytische controles en geeft over het algemeen een veel gedetailleerder beeld van de teeltgeschiedenis", legt Laursen uit.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven