VPRO Tegenlicht: 'De boer van de toekomst'

Nederland is als tweede landbouwexporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze bodem raakt steeds verder uitgeput en de biodiversiteit verschraalt. Het roer moet om. Maar hoe? Welke nieuwe ideeën en technologieën zijn er voor de boer van de toekomst?

De lockdown liet zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Het wordt steeds duidelijker dat de voedselketen sterker, eerlijker en duurzamer moet worden. Maar als het om oplossingen gaat, staan boeren, natuurbeschermers en politici lijnrecht tegenover elkaar.

Nederland is als één na grootste exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze ambitie om de wereld te voeden zorgt er tegelijkertijd voor dat de bodem wordt uitgeput en de biodiversiteit drastisch afneemt.

Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Deze aflevering van VPRO Tegenlicht is een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien. Hoe komen we tot een eerlijker en duurzamer voedselsysteem voor de boer van de toekomst?

VPRO Tegenlicht verkent samen met pioniers op het gebied van voedselinnovatie de toekomst van het boerenbedrijf. Hoe kan een boer zijn of haar bedrijf klaarmaken voor de toekomst? Wat is er nodig aan kennis en innovatieve oplossingen?

Reactie op Twitter
In de aflevering komt onder meer onderzoeker Wijnand Sukkel aan het woord, hij vertelt meer over strokenteelt. Naar aanleiding van dit gedeelte vroeg Ronald van Marlen zich het volgende af:

Klik hier om de aflevering te bekijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven