Biologische sector in Italië maakt exponentiële groei door

Op 31 december 2019 beschikte Italië over een areaal van bijna twee miljoen hectare bestemd voor biologische land- en tuinbouw. Dat is een plus van 2% ten opzichte van 2018. Het aantal telers die deze methode toepast stond op ruim 80.000. In vergelijking met 2010 is er sprake van een toename van ruim 869 hectare en 29.000 telers. Dit blijkt uit het laatste rapport van onderzoeksentiteit Ismea-Sinab.

Klik hier voor een vergroting

Een analyse van de geografische verspreiding laat zien dat 51% van de betreffende hectare zich in vier regio’s bevindt. Te weten, Sicilië (307.662 ha), Apulië (266.274 ha), Calabrië (208.292 ha) en Emilia-Romagna (166.525 ha).

De categorieën klein fruit en noten zijn stabiel, maar er is een significante stijging merkbaar voor vijgen en kiwi’s, waarvan het areaal met 102 en 652 hectare is toegenomen. Ook het areaal voor citrus stijgt weer met 3% na een daling in 2018. Het areaal voor appelen en peren is gestegen tot respectievelijk 8.235 en 2.788 hectare.

Oppervlakten biologische teelt in Italië, 2018 en 2019. Waarden in hectare.

*Bij de categorie groenten worden ook aardbeien en paddenstoelen toegevoegd.
** Het fruit omvat fruit uit de gematigde zone (appelen, peren), fruit uit de subtropische zone (kiwi’s, vijgen), klein fruit - Bron: SINAB uitwerking op gegevens van controlerende instanties - Klik hier voor een vergroting.

De consumptie van biologisch voedsel neemt toe
In Italië is de consumptie van biologisch voedsel het afgelopen jaar gestegen met 4,4% en dat is goed voor een omzet van €3,3 mld (gegevens bijgewerkt tot en met de eerste helft van 2020). Om de waarde van de Italiaanse biologische markt te bepalen, moet de consumptie in verschillende sectoren zoals de horeca, schoolkantines en export hier nog bij worden opgeteld. Het totale aandeel van de verkoop van biologische levensmiddelen in de Italiaanse voedseluitgaven bedraagt 4%.

Fruit, groenten, melk en biologische derivaten zijn steeds vaker te vinden op speciale schappen in de supermarkten. De negatieve trend van voorgaande jaren lijkt hiermee te zijn doorbroken (+3 %).

Klik hier voor een vergroting 

De pandemie heeft de vraag naar biologische producten versneld. Dit komt omdat men nu meer aandacht heeft voor gezondheid en welzijn en omdat de restaurants gesloten waren, waardoor de consument noodgedwongen binnenshuis moest eten.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven