"Zo snel mogelijk een oplossing voor het stikstofprobleem"

Stikstofwet GroenLinks ingediend bij het parlement

GroenLinks heeft haar stikstofwet maandag 5 oktober ingediend bij het parlement. De partij heeft het advies van de Raad van State verwerkt en de wet is klaar voor behandeling in de Tweede Kamer. Ook zijn de adviezen van commissie Remkes verwerkt in de wet. Omdat het kabinet 1,5 jaar na de uitspraak van de rechter nog geen oplossing voor handen heeft voor het stikstofprobleem, besloot GroenLinks zelf een wet te schrijven. Om snel de natuur beter te beschermen en weer ruimte te bieden voor onder meer het bouwen van woningen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet: "GroenLinks wil zo snel mogelijk een oplossing voor het stikstofprobleem. De natuur kan dan weer gezond worden en we kunnen eindelijk weer woningen bouwen voor al die mensen die al zo lang wachten op een huis."

In Nederland wordt te veel stikstof uitgestoten. Te lang hebben we op de pof geleefd: door onder meer een te grote landbouwsector stoot Nederland veel meer stikstof uit dan de natuur kan verdragen. De rechter heeft in mei 2019 geoordeeld dat Nederland een verplichting heeft haar natuur te beschermen en moet zorgen voor een vermindering van stikstof. Door deze uitspraak worden veel bouwvergunningen niet verleend, omdat bij bouw stikstof vrijkomt. Een snelle oplossing is dus noodzakelijk. Het kabinet heeft nog altijd geen antwoord op de stikstofcrisis. GroenLinks wil het probleem snel en effectief oplossen. De stikstofwet is gemaakt in samenspraak met Bouwend Nederland, MKB Nederland en duurzame boeren.

Bromet: "Het stikstofprobleem is een serieus probleem en heeft snel een oplossing nodig. Wij bieden het kabinet een uitweg voor het slot waar Nederland sinds de uitspraak van de rechter in zit. Ik kijk er naar uit hierover in gesprek te gaan met het kabinet."

Duurzame Aanpak Stikstof
In de stikstofwet van GroenLinks staat dat:

  • Het reduceren van de stikstofuitstoot wettelijk wordt vastgelegd. Er zijn twee reductiedoelstellingen. Voor stikstofoxiden (NOx) die vooral afkomstig zijn van industrie en mobiliteit en voor ammoniak (NH3), afkomstig van de landbouw. Voor zowel NOx als NH3 geldt een reductie van 25% in 2025 en 50% in 2030
  • De natuur wordt uitgebreid naar: 736.000 hectare in 2027 en 798.000 hectare in 2035
  • 2040 moeten alle Natura2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde voor stikstof vallen. Op die manier kunnen de natuurgebieden zich duurzaam herstellen.
  • Er komt een lijst voor projecten met een lage, tijdelijke emissie (mits deze onder de drempelwaarde vallen) die met behulp van de wet wél doorgang kunnen vinden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over natuurherstelmaatregelen en de bouw van woonwijken.
  • Er komt een subsidieregeling voor (1) het opheffen van een landbouwbedrijf, (2) het ondersteunen van de transitie naar duurzame landbouw en (3) natuurherstelmaatregelen.

Voor meer informatie: www.groenlinks.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven