John Arink: "We moeten naar een systeem van true pricing"

John Arink en zijn vrouw Liane Betting houden 60 Fries-Hollandse melkkoeien in het Gelderse Lievelde. Al het voedsel voor de koeien verbouwen ze zelf. Om niet in de ratrace te raken van almaar meer produceren is John niet alleen boer, maar ook hotelier, camembertverkoper, rondleider en meer.

"Kringlooplandbouw voelt als de meest natuurlijke manier van boeren. Onze koeien eten grasklaver en wat graan, dat beide op ons land groeit op de mest van de koeien. Voedingsstoffen keren steeds terug en zo krijg je een zelfstandig functionerend systeem. Veel boeren importeren grondstoffen en exporteren vlees en zuivel – daar is geen kringloop aan."

John Arink. Foto: Pieter van den Boogert.

"Al sinds de wederopbouw zit schaalvergroting tussen de oren van boeren geramd. En je moet ook wel blijven groeien, als je in het huidige systeem wilt overleven. Je hebt nauwelijks invloed op de prijzen, maar zit klem tussen multinationals die krachtvoer aan je verkopen en Friesland Campina die je melk afneemt. Normaliter schrijven ondernemers zelf een factuur, maar boeren leveren een product en horen pas twee weken later wat ze ervoor krijgen."

1984
Eerste leningen aan biologisch-dynamische landbouw
In 1984 keerde Triodos Bank een van de eerste leningen uit aan biologisch-dynamische landbouw. Op dit moment financiert Triodos in totaal 34.000 hectare biologische landbouwgrond.

Malieveld
"Daarom vind ik het vreemd om nu zoveel boeren op het Malieveld te zien. Ze willen ruimte om nog verder te groeien en dus in dit systeem te blijven, terwijl boeren er juist slachtoffer van zijn. Ik snap de emoties echt wel, die voel ik zelf ook. Mijn familie boert al generaties lang. Maar als je iets breder kijkt, dan zie je dat juist dit ratracemodel boeren om zeep helpt. En dat terwijl je ook de kost kunt verdienen buiten het systeem. Als je je alleen richt op produceren, dan beperk je je mogelijkheden."

"Wij hebben een hotelletje, een lestraject, workshops kaasmaken, een boerderijwinkel. We verkopen deels onder eigen naam; onze camembert Zwaluwgekwetter ligt bij Ekoplaza en bij veel restaurants. Als je anoniem bent en bijvoorbeeld als huismerk verkocht wordt, dan ben je inwisselbaar."

True Pricing
"Financieel gezien snap ik dat een boer hier niet zomaar aan begint, bij ons ging het ook met horten en stoten. En consumenten gaan echt niet meer betalen. Daarom is de politiek aan zet. Waar ik ook kom, ik verkondig altijd dat we naar true pricing moeten: een systeem waarbij de schade aan milieu en klimaat in de prijs van het product wordt meeberekend. Onze volgende stap is minder afhankelijk worden van dierlijke productie. Ik snap dat dat gek klinkt voor een melkveehouder, maar ik wil een realist zijn en niet ten koste van alles mijn product verdedigen."

"We moeten naar een systeem waarbij we alle monden zo efficiënt mogelijk kunnen voeden, op een eerlijke manier. Dierlijk voedsel is er al genoeg. We gaan iets maken met onze granen die nu naar de koeien en varkens gaan, misschien havermelk en roggebrood. Vooral havermelk houdt de gemoederen in onze bioboerenappclub flink bezig, daar liggen kansen."

40 jaar Triodos Bank - 40 jaar veranderkracht
Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten. Ook zijn we benieuwd naar jouw veranderaar. Welke idealist, durver of denker verdient de aandacht van de Triodoscommunity?

> Bekijk alle veranderaars
> Nomineer een veranderaar

Fotografie: Pieter van den Boogert


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven