Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe zorgen we ervoor dat alle stadslandbouw van Oosterwold het predicaat biologisch krijgt?"

Nieuw gecertificeerd: Boerderij Uniek Leven

Met Boerderij Uniek Leven in de Almeerse zelfbouwwijk Oosterwold maken Wim en Annie van Leeuwen hun dromen waar. Sinds begin juli dit jaar serveren ze in hun theehuis zoveel mogelijk biologische producten, onder meer uit de kruidentuin en boomgaard. Ook de nog op te zetten moestuin heeft al het bio-certificaat van Skal.

Wim van Leeuwen is al met pensioen en zijn vrouw Annie bijna. Toch hebben ze net een theehuis geopend en runnen ze Boerderij Uniek Leven. "Eigenlijk doen we dit om ons werkzame leven af te sluiten, gewoon omdat we het leuk vinden", vertelt Wim. "We werken graag in de natuur en met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we een pand kunnen bouwen waarin het theehuis zit en waar zowel wijzelf als onze beide dochters met hun partners wonen. Vandaar ook de naam."

Het theehuis is open van woensdag tot en met zondag, van 10 tot 16 uur. "Die openingstijden zijn erop gebaseerd dat we ook nog een privéleven hebben." De medewerkers/cliënten van de zorgboerderij zijn er van 9 tot 5. "Ze verzorgen de dieren, dan werken ze in de tuin en vervolgens gaan ze met de verzamelde spullen, zoals fruit en eieren, de keuken in." Vanaf volgend jaar gaan ze ook groenten verbouwen. "Met het Skal-certificaat kunnen we laten zien dat we dat op een getoetste biologische manier doen."

Ze kozen voor biologisch, omdat ze hun klanten kwaliteit voor willen zetten. "We laten die biologische levensstijl ook zien: bezoekers lopen langs de dierenweide, de bijenkasten en de kruidentuin naar het theehuis. Dat laten we ook onze medewerkers/cliënten ervaren: dat eieren niet uit de supermarkt komen."

Zelfvoorzienend
Oosterwold is een bijzondere wijk: bewoners zijn zo zelfvoorzienend mogelijk, waarbij de gemeente Almere zich terug trekt. "Er is bijvoorbeeld geen riolering. Iedereen werkt met septic tanks en helofytenfilters." De Van Leeuwens zitten nu in een testproject om hun afvalwater te kunnen hergebruiken. "Bij de twee warme zomers die we achter de rug hebben, zijn er flink wat boompjes gesneuveld omdat er geen water was. Van vuil water maken we nu schoon water, waarmee we de tuinen kunnen sproeien en de toiletten kunnen spoelen. Het is sowieso van de zotte om daar schoon kraanwater voor te gebruiken."

De bijzondere omstandigheden hebben op het voldoen aan de voorwaarden van Skal volgens Wim geen invloed. "Je ziet wel dat duurzaamheid sterk leeft in deze omgeving. Bijna iedereen heeft zonnepanelen en lucht-water-pompen." Een belangrijke voorwaarde om je in Oosterwold te vestigen is dat minimaal 50 procent van iedere kavel gebruikt wordt voor een vorm van stadslandbouw. Nagenoeg iedereen doet er dus aan voedselproductie, alleen noemen ze het niet biologisch maar 'van eigen grond' of 'van eigen teelt'. Naast Uniek Leven is slechts één grote boer biologisch gecertificeerd. "Ik vind dat een enorme gemiste kans. Het gaat wel om 700-800 kleine producenten. Als we het er met mensen hierover hebben, dan blijkt het vooral aan de kosten te liggen. Wij hebben vijfduizend vierkante meter land, maar anderen zitten bijvoorbeeld op duizend vierkante meter met een tiny house. Voor die laatsten is het te kostbaar om zich te laten certificeren."

Wormen
De biologische regelgeving, daar kan iedereen volgens hem wel mee werken. "Wij zijn er nu drie jaar mee bezig en we merken dat het niet zo moeilijk is. Natuurlijk gaat er wel eens een stukje van de oogst verloren, maar er blijft genoeg over." Hij wil de biologische sector uitdagen om mee te denken over de vraag: hoe maak je een heel stadslandbouwgebied zoals Oosterwold biologisch en niet één perceel of één of twee producenten. "Hoe zorgen we ervoor dat alle stadslandbouw van Oosterwold het predicaat biologisch krijgt? Want ik zie het niet zitten om groentes te gaan verkopen tegen dumpprijzen. We moeten iets bijzonders hebben. Een biologisch keurmerk is een marktwaarde die mensen aanspreekt."

Ze hebben het grote geluk dat de grond vroeger biologisch landbouwgebied was. Er zitten dus geen stoffen in de grond die er niet thuis horen. De grond was wel sterk verarmd. "We moesten eerst aan grondverbetering doen, door gras en klaver te zaaien. Als je een paar jaar geleden een schep in de grond zette, zat er geen worm. Nu krioelt het van de wormen. Je merkt ook dat de bomen meteen veel beter aanslaan. We hebben een vijver gegraven en het ontploft van de kikkers en salamanders. Zelfs wezels zitten op het land en bestrijden nu de muizen. Dat had ik van tevoren ook niet verwacht. Toen we hier net kwamen, zat er geen vogel op het land. En nu vliegen er hele zwermen rondom het huis. Oosterwold barst van het leven, als je het land maar goed verzorgt."

Kijk voor meer informatie over Boerderij Uniek Leven op facebook.

Bron: Skal

Publicatiedatum: