Plastic-etende bacterie werkt nu zes keer sneller

De plastic-etende bacterie die in 2016 ontdekt werd, gebruikt een enzym om plastic te verteren. Amerikaanse onderzoekers hebben dit enzym nu verbeterd en gemixt, waardoor plastic zes keer sneller 'opgegeten' kan worden. Lost dit het probleem van plastic afval op?

Het was groot nieuws, vier jaar geleden: op een Japanse vuilnisbelt ontdekten onderzoekers een heel bijzondere bacterie. Deze at het plastic polyethyleen (PET), één van de meest voorkomende en vervuilendste plasticsoorten. De bacterie at weliswaar langzaam, maar de ontdekking beloofde een wereld waarin het plasticprobleem snel verleden tijd was.

Een paar jaar later lukte het Britse en Amerikaanse onderzoekers om één van de enzymen die de bacterie gebruikt om het PET te verteren, PETase, zelf te maken. Dat was de volgende stap op weg naar een 'natuurlijke' manier om plastic snel op te ruimen. Nu heeft hetzelfde team een cocktail van enzymen gemaakt die plastic tot zes keer sneller 'verteert'. Daarmee komt een commercieel interessante toepassing van de enzymen dichterbij.

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven