Minister Carola Schouten:

"Supermarkt moet meer het voortouw nemen in betere marges voor duurzame AGF"

Het Ministerie van LNV heeft in een gesprek met vertegenwoordigers van de Nederlandse supermarkten en brancheorganisatie CBL gekeken naar de bijdrage die supermarkten kunnen leveren als het gaat om de transitie naar een duurzame (kringloop)landbouw.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Carola Schouten aan dat de supermarkten al op de goede weg zijn. Vooral de anonimiteit van veel leveranciers in onder andere AGF verdwijnt maar er is nog werk aan de winkel want de marges staan onder druk door concurrentie op zowel de binnenlandse als internationale markt en de voortdurende neiging tot een overaanbod. 

"Om in zo’n context verduurzaming een stevige impuls te kunnen geven, zijn langdurige samenwerkingsverbanden essentieel. Vraag en aanbod kunnen dan beter op elkaar worden afgestemd en producenten kunnen hun duurzaamheidsprestaties dan op een economisch verantwoorde manier blijven verhogen", aldus de minister. De supermarkten onderkennen dit en zouden volgens de minister nog meer het voortouw hierin moeten nemen. Daarom willen de supermarkten meer in gesprek met de ondernemers voor langdurige afspraken gericht op extra verduurzaming. Hierbij moet de supermarkt een beter beeld krijgen over de meerkosten die als basis dienen voor eventuele bilaterale commerciële gesprekken.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven