Maarten van der Leeden en Maarten van Geest, Rijk Zwaan:

"Met verspakketten en biologische zaden spelen we in op de huidige trends"

Tholen - Van de nieuwste rassen tot sparren over de markt, het is tot en met half oktober mogelijk tijdens de demodagen van de vollegrondsrassen van Rijk Zwaan. Door de actualiteit rondom Covid-19 is het anders dan andere jaren. "We hebben camera’s op het veld en een regisseur en diverse webinars om op de specifieke behoefte van klanten en relaties in te kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld informatie over ons biologisch assortiment en onze concepten”, vertelt Maarten van der Leeden, accountmanager bij Rijk Zwaan. "Gelukkig is door het nemen van allerlei veiligheidsmaatregelen een persoonlijk bezoek ook nog altijd mogelijk."

Hoog weerstandsvermogen
Rijk Zwaan richt zich met name op de commercieel meest interessante rassen. Naast reguliere rassen is hierin tegenwoordig ook een breed aanbod biologische zaden en zaden die niet chemisch behandeld beschikbaar, vertelt Maarten van Geest, verantwoordelijk voor de biologische teelten. "Veredelingsprogramma's groeien als het ware naar elkaar toe. De vraag naar biologische groenten stijgt wereldwijd. In de reguliere teelt zien we dat er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Daarom zetten we vol in op rassen en zaden met een hoog weerstandsvermogen en met kenmerkende kwaliteit."


Het Little & Fresh concept, biologisch, onverpakt voor kleine huishoudens

Van zaadje tot het bord van de consument
Om in te spelen op trends en ontwikkelingen bekijkt Rijk Zwaan de hele keten. "Je moet het hele traject van zaadje tot groente op het bord kennen. Weten wat de consument ermee doet en wat de consument wil. Van daaruit ontwikkelen we allerlei concepten", vertelt Van der Leeden.

Biologisch, onverpakt en voor kleine huishoudens
Zo speelden ze met Little & Fresh in op groenten van biologische oorsprong, gericht op de kleinere huishoudens. Deze groenten worden onverpakt aangeboden in de winkel. Uit consumentenonderzoek bleek dat een derde van de consumenten een sterke voorkeur heeft voor biologisch, voor een derde deel is het om het even. Daarmee kom je aan een meerderheid die openstaat voor biologisch product. "Jumbo is met Little & Fresh in vier testwinkels gestart. Door de corona-uitbraak werd helaas besloten het verder uittesten uit te stellen", aldus Van Geest.


Verspakketten met Cabbisi, salade met kip en avocado (l) en Balinese salade

 


Verspakketten met Crunchy Lettuce, wrap met kip cashew (l) en met Mexicaans gehakt

Verspakketten 
Bij Nederlandse retailers zijn verspakketten een groot succes. "Dat was al zo vóór corona, maar de crisis heeft dit verder versterkt. Enkele retailers hebben zo’n vijftig varianten in hun assortiment, waarmee de thuiskok eenvoudig een gezonde maaltijd kan bereiden. Alle benodigde ingrediënten in de juiste hoeveelheden zitten in één pakket”, vertelt Van der Leeden. Binnen dit concept ontwikkelde Rijk Zwaan een viertal eigen verspakketten, twee met Crunchy Lettuce, een kleine bindslasoort die goed tegen hitte kan, en twee met Cabbisi, een nieuwe spitsvormige mini-saladekool .

Op het demoveld
Sla is een van de meest gegeten groenten ter wereld. De categorie is dan ook zeer uitgebreid. Voor elke salade, burger of slamix heeft Rijk Zwaan een slatype. Op het demoveld zijn deze allemaal te zien. Hieronder zijn een aantal soorten uitgelicht.

Voor zomerse salades is botersla uit de vollegrond is nog altijd een belangrijke slasoort, hierboven Tombelo RZ

Ook de Salanova Crispy green is een belangrijk zomers type

De rode slasoorten voegen kleur toe aan het assortiment. Hierboven een bindslatype met dieprode buitenbladen en het geheel roodbladige bindslatype 'Robin'. "Smaak en bite zijn belangrijke elementen in een salade. Robin is ontwikkeld als  alternatief voor radiccho, roodlof, wat vaak gebruikt wordt om kleur tot te voegen aan salademixen. Radicchio is echter geen slatype en smaakt ook wat bitter", vertelt Van der Leeden.

Rijk Zwaan is marktleider in spinazie op de Nederlandse markt. Het kent een groeiende populariteit. Consumenten gebruiken verse spinazie in de salade, de wok of in smoothies. Bladtype zijn hier ook belangrijk in verband met verpakken. Het savooi type heeft een gebobbeld blad waardoor de blaadjes niet aan elkaar plakken. 

Er zijn diverse succesvolle koolrassen beschikbaar, van savooi tot gekleurde bloemkool. Een belangrijk gewas is witte kool. Een sterk ras bij Rijk Zwaan is Mucsuma RZ, een makkelijk te schonen kool en zowel geschikt voor de versmarkt als voor snijderij. Het ras is sterk tegen trips. Later aanplanten geeft nog minder tripsdruk, ontdekten ze op het demoveld.

Ook met broccoli timmert Rijk Zwaan aan de weg. Larsson RZ is het belangrijkste ras wat met name in Spanje veel geteeld wordt. 

Voor meer informatie:

Rijk Zwaan Nederland B.V.
info@rijkzwaan.com  
www.rijkzwaan.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.