Omzet die in Oostenrijk met bio-levensmiddelen behaald wordt groeit en groeit

De afzet van bio-levensmiddelen in Oostenrijk is, net als in de voorgaande jaren, in 2019 verder gestegen. Met een toename van 130 miljoen euro tegenover 2018 werd daarbij voor het eerst – alle afzetkanalen bij elkaar opgeteld – de omzetgrens van twee miljard euro overschreden (2.060 miljoen euro). Dat tonen de resultaten van de jaarlijks uitgevoerd marktonderzoek in opdracht van de AMA, die op 7 september tijdens een online persconferentie door AMA-Marketing en BIO AUSTRIA gepresenteerd werden. Deze trend zet zich ook in 2020 voort: tijdens het eerste halfjaar liggen de bio-omzetten in de retail, ondanks COVID, met een stijging van bijna twintig procent duidelijk boven het niveau van vorig jaar, zo blijkt uit actuele cijfers van de marktanalyse RollAMA.

"De trek van Oostenrijkers in bio-levensmiddelen is ook tijdens de fase van de COVID-maatregelen ongeremd. Zowel in de retail alsook in de directe verkoop is de vraag merkbaar toegenomen”, benadrukte Gertraud Grabmann van BIO AUSTRIA bij de gemeenschappelijke persconferentie met AMA-Marketing-directeur dr. Michael Blass en AMA-Marketing bio-marketing manager Barbara Köcher-Schulz.

Met name biotelers die in de directe verkoop actief zijn hebben sinds de fase van de 'lockdown' overwegend een sterke toeloop van klanten beleefd, benadrukte Gertraud. “Men kan haast spreken van een renaissance van het lokaal inkopen doen bij de boer. De mensen hebben zich tijdens de crisis weer meer gericht op de directe verkoop. Bio-Kistl-aanbieders hebben een regelrechte run meegemaakt en moesten deels zelfs een opnamestop voor nieuwe klanten invoeren”, vertelde Gertraud uit de bedrijfspraktijk.

In 2019 ook meer bio-bedrijven en bio-areaal
Naast de vraag is ook het biologisch landbouwareaal in 2019 toegenomen. Dat toont een blik op de actuele cijfers van het BMLRT. Momenteel werken 24.225 bedrijven c.q. 22,1 procent van alle landbouwbedrijven volgens de criteria van de biologische landbouw. De Oostenrijkse biotelers telen in totaal op 669.921 hectare grond. Dat is een aandeel van momenteel iets meer dan 26 procent van het totale landbouwareaal. Vergeleken bij 2018 zijn er in 2019 748 nieuwe bio-bedrijven bijgekomen. Wat betreft het areaal was er sprake van een groei van circa 32.000 hectare, dat betekent een stijging van meer dan vijf procent.

Bron: https://bauernzeitung.at/umsatz-mit-bio-lebensmitteln-in-oesterreich-waechst-und-waechst/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven