Asobío

Nieuwe Spaanse biovereniging boven het doopvont gehouden

De Spaanse Vereniging van Biologische Producenten en Afzetbedrijven, Asobío, is onlangs boven het doopvont gehouden. De nieuwe entiteit, gevestigd in Madrid en onder voorzitterschap van Joan Picazos, werd opgericht met als doel de biomarkt te versterken en de gemeenschappelijke belangen van de sector te verdedigen ten overstaan van nationale en internationale overheidsdiensten en bij andere organisaties. Asobío legde in een verklaring uit het biologische voedingsmodel te zullen promoten en de biosector te zullen verdedigen met één stem.

De eerste leden zijn gespecialiseerde biologische voedselproducenten: Biocop, EcoSalim, El Granero Integral, La Finestra Sul Cielo, Natursoy, Obrador Sorribas-Biográ, Santiveri, Triballat en Vegetalia.

Deze bij Asobío aangesloten bedrijven kunnen deel uitmaken van de sectorstudie ESBIO, die volgens de vereniging het enige sectorale rapport is dat regelmatig gegevens verzamelt over het gedrag en de evolutie van het Spaanse gespecialiseerde biokanaal op basis van afzetgegevens van de deelnemende bedrijven. De consumptie van bioproducten in Spanje zit in de lift, zo bevestigt een rapport van Alimarket Gran Consumo, dat onlangs de consumptie van bio-artikelen in Spanje analyseerde.

Spanje, Europese leider in biologische teelt
Spanje staat op de eerste plaats in Europa wat biologische landbouw betreft, voor Italië, Frankrijk en Duitsland. Het behoort ook tot de top vijf in de wereld, zo leren ons gegevens van het Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) op basis van cijfers van het Europees Parlement. Volgens die gegevens was Spanje in 2017 ook de tiende grootste markt ter wereld voor biologisch voedsel, met een waarde van €1,9 mln.

Volgens het meest recente rapport van het ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van de Andalusische gewestregering is Andalusië de regio van de Europese Unie met het grootste areaal voor biologische teelt. Het oppervlak voor biologische landbouw in de Zuid-Spaanse regio bedraagt 974.393 hectare, goed voor 46,8% van de 2,24 miljoen hectare over het hele land. Binnen Andalusië spant de provincie Huelva de kroon, gevolgd door Córdoba, Cádiz, Sevilla en Granada.

Bron: gndiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven