Column - Eet meer liefde

Geven aan de aarde

Deze maanden geven we aandacht aan ons Demeter keurmerk via de slogan 'You Will Grow': met de aankoop van een product van Demeter kwaliteit werk je aan je eigen vitaliteit en tegelijk bied je de ruimte aan boeren en tuinders die optimaal zorgdragen voor natuur en landschap.

We portretteren biodynamische telers die laten zien dat groei voor hen een veel bredere betekenis heeft dan puur economische groei. Namelijk groei gericht op toename van het bodemleven, van biodiversiteit, van persoonlijke ontwikkeling. In de weken 40 en 41 worden er Demeter weken georganiseerd in de biologische speciaalzaken.

Giuseppe Secchi is geboren en getogen in Groningen. Zijn naam en zwarte haardos heeft hij meegekregen van zijn Sardijnse vader. Van kinds af aan ziet Giuseppe de aarde als een levend wezen. Hij wilde graag bewust met haar omgaan maar wist niet hoe. Totdat Giuseppe in contact kwam met de biodynamische landbouw. Als bd-tuinder op de Zonnehorst in Punthorst kan hij eindelijk zijn liefde aan de aarde kwijt. "Ik ben thuisgekomen."

Vanaf zijn twaalfde hielp Giuseppe Secchi mee op een gangbaar akkerbouwbedrijf bij hem in de buurt. Dat er uit één zaadje een hele plant groeit, fascineerde hem mateloos. Zo ontkiemde bij hem de wens om later, als hij groot was, rijen met sla te telen. Na de middelbare school koos Giuseppe voor een reguliere landbouwopleiding in Zwolle: "Ik leerde met kunstmest en gif werken. Al snel dacht ik: zo moet je niet met planten omgaan. De bodem gaat kapot en dat gif is ook niet goed voor mijn eigen lichaam."

Op een dag gaf Henk Bunskoek, biodynamische tuinder van de Zonnehorst, een gastles. Henk vertelde dat hij juist zoveel mogelijk leven op zijn bedrijf ontwikkelt in plaats van het te bestrijden. Giuseppe heeft zo snel mogelijk een stage bij Henk geregeld: "Eigenlijk moest ik mijn tweede stagejaar op een ander bedrijf lopen, maar ik wilde niet meer weg. Inmiddels ben ik eigen ondernemer op de Zonnehorst."

Evenwicht
De Zonnehorst bestaat uit vijf hectare boomgaard, groente- en grasteelt en ruim vijf hectare natuur. Voor het Waterschap Overijssel beheert Henk nog de aangrenzende waterberging van acht hectare. "Al met al hebben we heel veel natuur", vat Giuseppe het samen. "Bovendien is het heel divers met houtwallen, paddenpoelen en wilde bloemen. Zelfs in de groentetuin schoffel ik bepaalde bloeiende kruiden niet weg. Naast onze eigen kippen en bijen zijn er ongelofelijk veel wilde insecten en vogels. Door die rijke biodiversiteit is het evenwicht in ons ecosysteem zo goed dat we bijna geen last hebben van plagen. In de lente zag ik weliswaar luizen in tuinbonen, maar een paar weken later zat het vol met lieveheersbeestje. Omdat hun larven de bladluizen opeten, is er geen plaag ontstaan. Alles werkt zo mooi samen."

Houden van je kinderen
Als tuinder zet Giuseppe zijn liefde en bewustzijn in om zo goed mogelijk met alles om te gaan: "Ik neem mijzelf als maatstaf. Wat ik niet fijn vind, doe ik andere wezens ook niet aan. En wat ik wel fijn vind, probeer ik voor de bodem en planten waar te maken. Ik houd bijvoorbeeld van gevarieerd eten. Met gevarieerde compost verwen ik het bodemleven en de planten." Zoals de mensheid nu met de aarde omgaat, vindt Giuseppe best spannend voor de volgende generaties: "Ik wil graag laten zien dat het anders kan. Wij mogen leven op de aarde maar daar moeten we wel wat voor terugdoen. Als je van je kinderen houdt, kies dan zoveel mogelijk voor biodynamische voeding. Dat is beter voor hun lichaam én je laat een mooie planeet achter."

Tekst en beeld: Annelijn Steenbruggen

(Deze column verschijnt ook in de Betere Wereld krant).

Voor meer informatie: www.zonnehorst.nl en www.stichtingdemeter.nl 

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven