"Met deze brief dwingen we de Britse overheid om te erkennen wat er op het spel staat"

Export van biologische voedselproducten loopt gevaar door Brexit

Meer dan 30 organisaties, die de Britse biologische sector vertegenwoordigen, hebben een brief geschreven aan de Britse onderhandelaar Lord Frost en de Kanselier van het hertogdom van Lancaster, Rt Hon Michael Gove MP, om hun grote zorgen te uiten over de toekomst van de handel en certificering van biologische producten tussen het VK en de EU.

In de brief waarschuwen de organisaties voor de desastreuze gevolgen op de biologische markt als er aan het einde van het jaar geen overeenkomst wordt getekend tussen het VK en de EU. Dan wordt de export van biologische producten uit het VK uitgesloten van deelname aan de Europese markt.

De wereldwijde verkoop van biologische producten nadert de £100 miljard en het VK is 's werelds negende grootste biologische markt. De populariteit ervan nam ook enorm toe tijdens de lockdown eerder dit jaar. De verwachting is dat de verkopen aan het eind van het jaar £2,6 miljard bedragen, wat hoger is dan de verwachte £2,5 miljard, volgens de Soil Association.

Tenzij gelijke biologische standaarden worden opgenomen als onderdeel van de onderhandelingen zal het VK automatisch toegang tot de Europese markten verliezen om 23:00 uur op 31 december 2020. Dit brengt aanzienlijke praktische en financiële problemen met zich mee voor het dynamische, snelgroeiende, hogere segment van de Britse voedselsector. Producenten in Noord-Ierland zullen geen toegang meer hebben tot essentiële biologische ingrediënten of producten die in Groot-Brittannië worden geproduceerd. In plaats daarvan kunnen ze producten uit andere lidstaten importeren zonder extra administratie of certificeringsvereisten.

Roger Kerr, voorzitter van de UK Organic Certifiers Group (UKOCG): "De markt voor biologische voeding is heel belangrijk. De markt groeit, is onderdeel van de import- en exporteconomie van het VK en is één van de weinige sectoren die mogelijk van de ene op de andere dag te maken krijgen met uitsluiting van een belangrijke markt, als er voor 31 december geen overeenkomst wordt bereikt tussen het VK en de EU."

"Door als sector allemaal deze brief te ondertekenen, dwingen we de Britse overheid ertoe om te erkennen wat er op het spel staat. Een wederzijdse overeenstemming tussen het VK en de EU omtrent biologische certificeringen moet voor de onderhandelaars een prioriteit worden."

Directeur van Omsco, Richard Hampton: "De groei in de verkoop van biologische voeding en dranken is wereldwijd enorm versneld tijdens de pandemie. Door de goede positie van de biologische sector in het VK en hun reputatie voor hoge kwaliteit en productveiligheid zijn de nieuwe handelsmogelijkheden heel gunstig voor het VK. Bij Omsco zien we deze trend vanaf de voorste rij, nu Europese klanten op zoek gaan naar grotere volumes van onze kwalitatieve, biologische zuivelproducten voor volgend jaar. Deze producten komen bij onze Britse, biologische zuivelboeren vandaan."

"Toegang tot de Europese markt is van vitaal belang, niet alleen vanwege de groeimogelijkheden, maar ook omdat de verspreiding van markten en producten ons in staat stelt flexibiliteit en beschikbaarheid te leveren aan onze Britse klanten en consumenten. Het verlies van deze markten zal een negatieve invloed hebben op de efficiëntie, flexibiliteit en de kosten in een economisch precaire situatie. We zijn slechts één van de vele, succesvolle, Britse biologische voedselproducenten in deze positie en we hebben snel een oplossing nodig voor deze situatie."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven