Roelant Komen, Carsol Europe:

"Opvallend vroege vraag naar biologische blauwe bessen van overzee"

Tholen - De vraag naar overzeese bio-bessen is dit jaar opvallend vroeg losgebarsten, merkt Roelant Komen van Carsol Europe. "Veel supermarkten willen starten met bio-bessen. Het lokale seizoen is goed verlopen en omdat het Europese seizoen ten einde is, willen steeds meer klanten het biologische seizoen doortrekken met blauwe bessen van overzeese."

Carsol Europe ontvangt de bio-bessen van de Argentijnse teelt. "In Peru is ook wel biologische teelt, maar die is voornamelijk bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt, omdat deze volgens de Amerikaanse standaard biologisch geteeld worden en niet volgens de Europese richtlijnen", vertelt Roelant.

"De aanvoer vanuit Argentinië is vooralsnog beperkt, waardoor de prijzen op een hoog niveau liggen. De luchtvracht is dit jaar ook 30-40% duurder dan vorig jaar, omdat er amper vluchten zijn vanuit Argentinië naar Europa. Op dit moment zijn de weersomstandigheden wat fris en daardoor rijpt het fruit nog niet zo snel, maar er komt voldoende aan. Gelukkig is het droog en dat is een voordeel, want met regen kan het kwalitatief nog weleens uitdagender worden."

De grotere volumes verwacht Roelant vanaf week 41. "Vanaf oktober zal het bio-seizoen echt losbarsten met een piek tot en met week 45. Vervolgens zal de aanvoer vanaf week 46 weer minderen en ik verwacht dat het Argentijnse seizoen rond week 49/50 weer voorbij is. Het Chileense seizoen per container start traditiegetrouw in januari pas op, waardoor het heel interessant wordt hoe de markt er in december uit zal zien. In december starten we wel met luchtvracht uit Chili, maar die zijn behoorlijk prijzig."

Carsol zet de blauwe bessen hoofdzakelijk af op de Duitse markt, aangevuld met Zwitserland, Oostenrijk, Scandinavië en de binnenlandse markt. "In totaliteit zien we de vraag naar biologische AGF groeien, maar bij blauwe bessen is die stijging nog groter dan andere producten", aldus Roelant.

Voor meer informatie:

Roelant Komen
Carsol Europe
+31 (0)10-76 32 682
rkomen@carsoleurope.nl 
www.carsolfruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven