Grote verliezen in de Duitse biologische augurkenteelt

"De situatie is absurd"

"De Duitse oogst van bio-augurken zal dit jaar half zo groot zijn als verwacht. Dat meldt de 'Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie' (BOGK) in Bonn. In de hoofdteeltgebieden in Niederbayern, in het Rheinland en in het Spreewald hebben koude en vochtige nachten in de belangrijke maanden juni en augustus de plantengroei negatief beïnvloed.

Het vochtige weer bevorderde de ontwikkeling van ziektes. De planten leden sterk onder spint en meeldauw. In de biologische teelt bestaat hier onvoldoende bescherming tegen, net als tegen de eveneens sterke aantasting door schimmel.

"De situatie is absurd", zegt Christoph Freitag, directeur van de BOGK. "Het oogstseizoen 2020 was overdag te warm en te droog. Desondanks hadden de bio-telers te kampen met vochtige nachten. De halve oogst verliezen is dramatisch."

Stoppen met biologische teelt
De economische uitwerkingen van de mislukte oogst zullen in de bio-sector van de tuinbouw tot aan de klanten voelbaar zijn. In de augurkenteelt loopt men naar inschatting van de BOGK één derde van de verwachte inkomsten mis. De eerste telers, die de industrie in het kader van vaste leveringscontracten beleveren, hebben reeds aangekondigd zich terug te trekken uit de biologische teelt. Ook voor de industrie is de geringere oogst een probleem, want dit werkt zich op de calculatie uit. De retailsector en consumenten zullen zich in moeten stellen op een kleiner aanbod tegen hogere prijzen.

De grotere afhankelijkheid van het weer is in de biologische teelt een algemeen probleem. Dit leidt tot naar verhouding grotere oogstschommelingen. De gespecialiseerde bio-vakhandel heeft zich daarop ingesteld. Wanneer het aandeel van de bio-tuinbouw echter zou groeien van de huidige 8% naar 25% tot 2030, zoals de Europese Commissie in haar farm-to-fork-strategie plant, dan zullen oogstschommelingen ook voor de reguliere retail tot een normaal fenomeen worden.

De BOGK heeft daarom voorgesteld om nieuwe overeenkomsten tussen de industrie en handel te treffen, die het risico van mislukte oogsten en kleinere oogsten eerlijk verdelen tussen verwerkers en handel.

Voor meer informatie:
www.bogk.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.