Bodemdaling Nederland in beeld

De grond in heel Nederland verzakt. Dat toont een nieuwe kaart aan die de Technische Universiteit Delft in samenwerking met verschillende instanties heeft gemaakt. Op bodemdalingskaart.nl is op detailniveau te zien hoe de bodem zich in de loop der tijd gedraagt. Tweehonderd miljoen radars die in het hele land geplaatst staan, worden vanuit de ruimte met een satelliet gemonitord. Zo zijn verzakkingen per brug, huis en tuin continu te volgen. In totaal zijn er 40 miljard meetpunten. Rood is 5 mm zakken per jaar, blauw 5 mm verhoging per jaar, groen is neutraal. Opvallend is de zakking in het Noorden en Zuidwesten van Nederland.

Nu wordt er continu gemeten en dat geeft de nieuwe kaart verrassende inzichten. Hoogleraar Ramon Hanssen van TU Delft:
Dijken, spoorwegen en bruggen kun je zien bewegen. Op sommige plekken is dat normaal, maar op andere plekken hadden we dat niet verwacht. Bijvoorbeeld op bepaalde plekken op snelwegen, daar voel je dat het wiebelig rijdt maar konden we de schade pas opmeten als die er al was. Nu kunnen we zien hoe snel het verzakkingsproces gaat en wanneer Rijkswaterstaat onderhoud moet plegen, nog voor er schade ontstaat."

Oorzaak van de verzakkingen zijn zowel droogte als druk op de infrastructuur. Hanssen: "In heidegebieden zie je flinke verzakkingen, die worden op de kaart met rode stipjes aangeduid. Die verzakkingen daar komen door de droogte. Maar we zien ook grote verzakkingen rondom de infrastructuur in de Randstad. Als je de hele Betuwelijn op de kaart volgt, zie je dat die overal verzakt."

Bron: Bodemdalingskaart via GroeneRuimte


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven