Iberhanse-NaturGreen (Spanje)

"Tegen eind 2020 hopen we 2.000 hectare natuurinclusieve teelt te bereiken"

Natuurinclusieve landbouw is een revolutionair teeltmodel dat op een natuurlijke en duurzame wijze met het milieu omgaat door onder andere te werken aan het herstel van flora en fauna in de teeltgebieden en de voedselproductie te combineren met de bescherming van de biodiversiteit.

In Spanje is het bedrijf Iberhanse-NaturGreen uit Sevilla toonaangevend op dit gebied. Dankzij diverse natuurinclusieve technieken heeft Iberhanse-NaturGreen het voor elkaar gekregen dat de 67 teeltbedrijven die aan het project deelnemen hun waterverbruik met 25%, hun energieverbruik met 20% en hun gewasbeschermingsbehandelingen met 70% hebben teruggedrongen. Op die manier is ook de aanwezigheid van meer dan 75 diersoorten in de teeltgebieden hersteld, is 3 miljoen kubieke meter water omgezet in natuurlijke ecosystemen, hebben meer dan 30 km akkerranden en oevers hun oorspronkelijke uitzicht en functie teruggekregen en zijn meer dan 14 km groene corridors aangelegd.

Pionier in Spanje
Iberhanse-NaturGreen, een van de belangrijkste Andalusische exportbedrijven van citrus, vervult in Spanje een voortrekkersrol op het gebied van natuurinclusieve teelt. “We willen een revolutie teweegbrengen in de fruitteelt door de boomgaarden van vandaag te veranderen in de bossen van morgen."

"Er is dringend nood aan een verandering van het landbouwmodel. Daarom zijn we in 2014 gestart met de natuurinclusieve teelt die naast het produceren van gezondere producten ook werkt aan het herstellen en behouden van de biodiversiteit op de percelen en hun omgeving. En dit alles zonder afbreuk te doen aan de productiviteit van de gewassen of de kwaliteit van het fruit", zo zegt Luis Bolaños, CEO van het Sevilliaanse bedrijf.

"We zijn zeer tevreden met dit teeltmodel en met de groei ervan. Onze teller staat nu al op bijna 1.600 hectare en tegen eind 2020 hopen we de kaap van de 2.000 hectare te nemen."

De oorsprong
Het Zuid-Spaanse bedrijf zet al jaren in op milieubescherming en innovatie. Zo was was Iberhanse in 2007 het eerste bedrijf in Europa dat een zero residu-teelt garandeerde. In 2014 werd het P.R.O.O.F.-project opgestart (Protection and Recovery of Original Fauna) en in het zog daarvan werden de eerste boomgaarden met natuurinclusieve teeltmethoden beheerd.

In 2016 zag het Zitrus-Edeka-project het leven, waardoor natuurinclusief geteelde sinaasappelen van Iberhanse-Naturgreen met de certificering en het logo van de milieu-ngo WWF in de schappen van de Duitse Edeka-winkels terechtkwamen. Luis Bolaños benadrukt dat de vraag in Europa naar producten van natuurinclusieve landbouw steeds grotere proporties aanneemt.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven