Covid-19 en VS-embargo dwingen tot zelfredzaamheid

Cuba zet kaarten op biologische tuinbouw om de voedselproductie te verhogen

Volgens het Cubaanse ministerie van Landbouw neemt de biologische tuinbouw een sleutelpositie in binnen de strategie van de regering om de nationale voedselproductie te verhogen.

"Biologische tuinbouw maakt deel uit van een strategisch systeem om de moeilijkheden als gevolg van de coronapandemie met succes te doorstaan," vertelt Elizabeth Pena, hoofd van de National Group of Urban, Suburban and Family Agriculture in een recent interview aan Xinhua. Cuba voert momenteel economische maatregelen uit, terwijl het gebukt gaat onder Covid-19 pandemie en de aanscherping van het embargo van de VS tegen het eiland.

In december 1987 stelde Raul Castro Ruz, eerste secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba, voor om de biologische tuinbouw nationaal uit te breiden door het telen van groenten in familietuinen en stedelijke volkstuinen te stimuleren.

"Momenteel maken meer dan 707.000 particuliere tuinen en bijna 147.000 tuinbouwbedrijven in de voorsteden deel uit van een nationale beweging die gericht is op het verhogen van de zelfvoorziening van gezinnen en de voedselproductie op lokaal niveau," zegt Pena.

Volgens de ambtenaar behoort de zaadproductie tot de prioriteiten van de bijna 2.200 coöperaties die verbonden zijn aan de landelijke agro-ecologische beweging. Ondertussen is er al veel aandacht besteed aan bodemvruchtbaarheid, milieu-impact en agro-klimatologische omstandigheden voor de ontwikkeling van de biologische tuinbouw.

Met betrekking tot buitenlandse investeringen zei Pena dat het land stappen heeft ondernomen om financiering te krijgen, zodat de agro-ecologische initiatieven tuinders en telers kunnen helpen om de productiviteit van de tuinbouw in het hele land te verbeteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven