"Voedingsindustrie moet in actie komen om gevolgen van 'vegaburgerverbod' te vermijden"

Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals 'veggieburger' en 'vegan worst'. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden 'vegetarische hamburgers' en 'vegan worstjes' worden omgedoopt tot 'vegaschijven' en 'vegan buizen' met het doel verwarring te voorkomen.

Herkenning belangrijk voor consument
Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen door de parlementariƫrs die deze regelgeving willen, is dat de huidige benaming consumenten in verwarring brengt. Plantaardige alternatieven zijn echter al minstens een eeuw op de markt in Europa en worden al lang bestempeld als 'vegan worst' en 'veggieburger', zonder dat dit tot problemen heeft geleid.

Foto: ProVeg

In de afgelopen jaren heeft het groeiende publieke bewustzijn van de gezondheids- en milieurisico's die samenhangen met vleesconsumptie geleid tot een ongekende omzetgroei van plantaardige vleesalternatieven. Deze wereldwijd toegenomen vraag gedijt juist op de herkenning door consumenten van plantaardige vleesvervangers als duurzame en gezondere alternatieven voor vlees.

Ernstige gevolgen
Het voorgestelde verbod kan volgens ProVeg een dure grap worden voor de voedingsindustrie in een tijd dat deze worstelt met de effecten van COVID-19. Als de EU het verbod implementeert, dan zal dat schade brengen aan de verduurzaming van het voedselsysteem, met langdurige nadelige gevolgen voor zowel de steeds bewustere consumenten als voor levensmiddelenbedrijven in heel Europa.

"Het vegaburgerverbod kan ernstige gevolgen hebben voor fabrikanten, retailers en andere belanghebbenden in de voedingsindustrie", aldus Verena Wiederkehr, Hoofd Food Industry and Retail bij ProVeg International.

Experts in de voedselindustrie worden uitgenodigd om contact op te nemen met ProVeg Nederland om de laatste informatie over het 'vegaburgerverbod' te ontvangen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven