Birgit Gutberlett (Ökobo GmbH): "Verhoogde vraag vanaf eind maart"

Bio-appeloogst in Duitse regio Bodensee van start

De bio-telers uit de Duitse regio Bodensee starten het nieuwe appelseizoen met goede oogstvooruitzichten. De verkoop van de vroege rassen is vrijwel afgesloten. De eerste appelen die in bewaring gelegd worden - Gala en Elstar - worden reeds geoogst. "Gelukkig was er tussendoor voldoende neerslag en hierdoor hebben we minder problemen met zonnebrand gehad. In z'n totaliteit rekenen we op een gemiddelde oogst, ongeveer net zoals vorig jaar", vertelt Birgit Gutberlett, directeur van Ökobo GmbH, gevestigd in Meckenbeuren.

Tijdens de lockdown werden de appelen van de afgelopen oogst die in bewaring lagen goed afgenomen, blikt Birgit terug. "Vanaf eind maart hebben we een verhoogde vraag geconstateerd, waardoor de laatste restvoorraden reeds begin juni opraakten. Eind juli hebben we dan de eerste Duitse vroege appelen - Collina en Deljonca kunnen verkopen. De verkoop van de vroege rassen is nu grotendeels afgesloten, er zijn slechts nog kleine restvoorraden van Delbarestivale voorhanden."


Links: Birgit Gutberlett is directeur van Ökobo GmbH

Veelbelovende start van de hoofdoogst
Direct in aansluiting op de vroege rassen start de oogst van de appelen die in bewaring gelegd worden. De eerste hoeveelheden aan Gala en Elstar vinden reeds hun weg naar de natuurvoedingshandel. Cox en Topaz van de nieuwe oogst (vanaf 14 september) zullen binnenkort in de handel arriveren. Birgit: "Vanwege de goede weersomstandigheden en de momenteel koelere temperaturen wordt de uitkleuring van de appelen geleidelijk aan beter."

In tegenstelling tot de appelen zijn bio-peren eerder een beperkt marktsegment voor de Bodensee-telers. Williams en Conference zijn reeds plukrijp, kleinere hoeveelheden van Novembre (ook bekend als Xenia in het conventionele segment) zullen later volgen. Het aanbod is doorgaans voldoende tot en met de kerstperiode.

De bio-appelen van de nieuwe oogst worden ook goed ontvangen door de consumenten, stelt men vast. "Tijdens de lockdown werden de appelen die nog in bewaring lagen tegen behoorlijk hoge prijzen verkocht, omdat het aanbod nauwelijks voldoende was om de vraag te dekken. Ook de vroege rassen werden tegen behoorlijk hoge prijzen verkocht." Hoe de prijzen van de hoofdoogst zich zullen ontwikkelen, is momenteel moeilijk te voorspellen. "De regio Bodensee heeft traditioneel een hoge zelfverzorgingsgraad - we zijn daarom bij de prijsvorming erg afhankelijk van de hoeveelheid fruit die uit boomgaarden komt."

SweeTango wordt eveneens reeds geoogst. Het clubras speelt vergeleken bij de conventionele teelthoeveelheid eerder een ongeschikte rol in de biologische teelt.

Pruimen maken eindspurt
Terwijl de appeloogst langzaamaan steeds meer op gang komt, maakt het pruimenseizoen haar eindspurt. "Het seizoen is super van start gegaan - we hadden voortdurend te weinig pruimen om de hoge vraag te dekken. Nu raakt het aanbod definitief op: de laatste Presenta-pruimen die overdekt geteeld worden, zullen vermoedelijk in week 38-39 op de markt komen."

Voor meer informatie:

ÖKOBO GmbH
Ökologisches Bodenseeobst
Birgit Gutberlett
Eckener Str. 34
88074 Meckenbeuren
Telefoon 07542 / 9408754
Fax 07542 / 9408753
info@oekobo.de 
www.oekobo.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.