Proef biologische strokenteelt bij 't Kompas in Valthermond

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research (WUR) doen onderzoek naar biologische strokenteelt bij proefboerderij 't Kompas in Valthermond. Op een proefakker worden stroken met verschillende gewassen geteeld, zoals aardappel, gerst, suikermaïs en grasklaver. Er wordt onderzocht wat dit betekent voor de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Drenthe en Groningen, Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het nationaal onderzoeksprogramma PPS gewasdiversiteit.
 
Nieuwe vorm van telen
Strokenteelt is een nieuwe vorm van telen waarbij in de kern meer gewassen (in stroken) per jaar op een perceel worden geteeld dan bij gangbare teeltsystemen. Strokenteelt maakt het mogelijk jaarrond voedsel te verbouwen en een schuilplek te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld: hoe ga je om met onkruiddruk?

De proef is dan ook bedoeld om te leren en te kijken wat de mogelijkheden en moeilijkheden van een strokenteeltsysteem zijn in Drenthe. De komende jaren onderzoekt de universiteit van Wageningen samen met BioClear Earth hoe dit systeem presteert. Daarbij kijken ze zowel naar landbouwkundige resultaten, als naar resultaten op het gebied van (bodem)biodiversiteit.

Samen leren
De proef in Valthermond is onderdeel van een landelijk netwerk van experimenten met strokenteelt. In Valthermond is een regionaal netwerk van telers en onderzoekers gevormd. Zij formuleren samen de onderzoeksvragen en aandachtspunten, en brengen met elkaar leren en doen in de praktijk. Gedeputeerde Henk Jumelet: "Dit is een mooie ontmoetingsplek voor de Drentse en Groningse boer waar ze met elkaar kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Met deze ervaringen van boeren en telers en de kennis van de Wageningen University & Bioclear kijken we of de strokenteelt ook onderdeel kan zijn van onze visie voor een toekomstgerichte landbouwsector in Drenthe."

Farminar
Op 3 september jongstleden organiseerde de WUR een 'farminar' over de Strokenteelt in Valthermond. Benieuwd hoe de strokenteelt in de praktijk werkt? Bekijk dan het interview met Kees Sijbenga door RTV Drenthe. Binnenkort kunt u de beelden van de Farminar terug zien.

Voor meer informatie: www.provincie.drenthe.nl 

Bron: Provincie Drenthe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven