Schouten geeft tussenbalans van transitie naar kringlooplandbouw

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een eerste overzicht van de resultaten van de beleidsinzet die volgt uit haar realisatieplan 'Op weg met nieuw perspectief' naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel vanaf begin maart het werk aan haar visie op een transitie naar kringlooplandbouw onmiskenbaar is beïnvloed door het coronapandemie, stelt Schouten dat het realisatieplan op schema ligt.

Schouten geeft een overzicht van de resultaten van de inzet tot nu toe en van werk dat onder handen is en in de komende periode nog tot resultaten moet leiden. Het is volgens de minister nu nog te vroeg om definitieve uitspraken of de doelen van de kabinetsvisie dichterbij zijn gekomen. Het resultatenoverzicht biedt naar haar mening al wel voldoende materiaal om een tussenbalans op te maken.

De minister stelt dat de doelen van de kabinetsvisie in grote delen van de praktijk van land- en tuinbouw, natuur en voedselbedrijfsleven worden onderschreven en leidraad zijn voor het handelen. Dat komt niet doordat het kabinet dat dwingend heeft opgelegd, maar doordat velen het met het kabinet eens zijn over de urgentie en het te bereiken perspectief.

Daarnaast stelt Schouten dat de stikstofproblematiek ook grote invloed heeft op het werk aan de toekomst van landbouw en natuur. De visie op kringlooplandbouw biedt hiervoor volgens haar een richting. Boeren moeten afscheid nemen van werkwijzen die niet vol te houden zijn en durven investeren in nieuwe werkwijzen die zich nog moeten bewijzen. De ministers stelt vast dat de landbouwsector nu midden in deze moeilijke fase zit die nu op de eerste plaats lastig is voor de agrarisch ondernemers van wie nogal wat gevraagd wordt.

Klik hier om de Kamerbrief te downloaden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven