"Veel 'vleesminderaars' zien hogere prijs via keurmerk als beste route"

Onderzoek: vleestaks niet populair

Slechts een kleine minderheid van de Nederlanders voelt iets voor een vleestaks om het consumeren van minder vlees te stimuleren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. Uit het onderzoek blijkt verder dat iemands politieke kleur van grote invloed is op het antwoord op de vraag óf vermindering van de vleesconsumptie gewenst is. In de praktijk blijft de consumptie van vlees in Nederland nagenoeg gelijk en zal die wereldwijd toenemen.

Er is veel discussie over de hoeveelheid vlees die in Nederland wordt geconsumeerd. Sommigen pleiten voor een belastingheffing op vlees. Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research blijkt dat dit geen populaire maatregel is, ook niet bij mensen die vinden dat er minder vlees moet worden gegeten.

Voorlichting door het Voedingscentrum wordt als een veel betere maatregel gezien: 62% procent van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten ziet dit als beste middel. Bijna de helft van de 'zelfverklaarde vleesminderaars' denkt dat een hogere prijs via een keurmerk (zoals bijvoorbeeld biologisch of Beter Leven) de beste route is. Slechts 36% van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden geconsumeerd ziet iets in het invoeren van een vleestaks. Gemeten naar alle respondenten komt dit neer op slechts 2 op de 10 Nederlanders. Het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking voelt dus niets voor een vleestaks.

Meer of minder vlees? Politieke kleur van invloed
Respondenten werd ook gevraagd op welke politieke partij ze zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. De politieke voorkeur blijkt van invloed te zijn op het antwoord op de vraag of de vleesconsumptie wel of niet verminderd hoeft te worden.

D66- (85%), ChristenUnie- (80%) en GroenLinks-stemmers (84%) vinden het verminderen van de consumptie van vlees het meest belangrijk. PVV-, Forum voor Democratie- en CDA-stemmers vinden het verminderen van de consumptie van vlees het minst belangrijk (respectievelijk 34%, 35% en 43%).

Het is de vraag of de consument dezelfde keuze maakt als hij of zij voor het schap staat. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de vleesconsumptie de afgelopen 10 jaar nagenoeg gelijk is gebleven, met het afgelopen jaar zelfs een lichte stijging. Wat mensen zeggen en wat mensen doen verschilt dus. Wereldwijd zal de consumptie van vlees blijven toenemen, vooral van pluimveevlees. Dat blijkt uit onderzoek van de OECD en FAO.

LTO: vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming
Alle boeren willen een eerlijke prijs voor vlees en andere producten. Dat is essentieel voor de verdere verduurzaming van de veehouderij en een eerlijk inkomen voor boerengezinnen.

Een heffing is niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven. Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, niet in de laatste plaats omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest. Een vleestaks is in ieder geval geen oplossing.

LTO maakt zich al jaren sterk voor duurzaamheidsinitiatieven waarbij de boer of teler een meerprijs krijgt ter compensatie van de extra inspanningen voor klimaat, natuur, omgeving en/of dierenwelzijn. Dat doen we onder andere door te lobbyen voor betere mededingingsregels rondom duurzaamheid en een sterke positie van de boer in de keten, maar ook door onderdeel te zijn van maatschappelijke bewegingen zoals het Deltaplan Biodiversiteit. Daar hebben ze hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees.

Onderzoek
LTO heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd om de waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom boeren en tuinders bij het Nederlandse publiek te peilen. Het kwantitatieve brede onderzoek onder 1560 Nederlanders is gewogen naar Nederland en representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het onderzoek richtte zich op de houding van het Nederlandse publiek ten aanzien van de productie en consumptie van voedsel. Daarnaast zijn er verschillende thema’s aangesneden die op dit moment spelen in de Nederlandse land- en tuinbouw. De komende weken zal LTO hier met enige regelmaat over berichten.

Voor meer informatie: www.ltonederland.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven