Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij zijn al klanten verloren omdat ze enkel gasloos product willen"

BioVerbeek bijt zich vast in biomeiler

Tholen - Al jaren wil de Limburgse bio-teler BioVerbeek van het gas af. Sinds drie jaar zet de teler vol in op een biomeiler om warmte op te wekken, nadat eerder een houtwkk vanwege verzet en aardwarmte geen optie bleken. 

Nu stuit echter ook de biomeiler, die naast warmte ook compost oplevert, win-win dus voor een bio-teler, op fel verzet van omwonenden en (dus) koudwatervrees bij overheden. Fons Verbeek vertelt erover in een podcast van energietransitiespecialist Remco de Boer. "Je bent continu in de verdediging."

CO2-besparing
Met de biomeiler willen Fons en zijn broers Jac en Leo die samen de directie vormen, de gaswkk's waarmee de telers hun tien hectare grootte tuinbouwbedrijf verwarmen. Het levert een besparing op van drie miljoen kuub gas en bovendien daalt de stikstof- en CO2-uitstoot. Dat liet BioVerbeek berekenen.

"De CO2 uit de biomassa, die gecomposteerd wordt, komt uiteraard vrij, maar veel CO2 wordt juist ook gebonden door compostering waar uiteindelijk bodems op een duurzame manier mee gevoed kunnen worden. In vergelijking met het verbranden van aardgas is de CO2-uitstoot significant minder. In de omgeving van ons bedrijf neemt het aantal vrachtwagenbewegingen toe, maar per saldo neemt in de regio het aantal vrachtwagenbewegingen af. Door het composteringsproces blijft er +/- 30 à 40 procent over van het starttonnage. Daarmee daalt nogmaals de CO2-uitstoot."


Fons, Jac en Leo Verbeek. Foto: Nautilus Organic, de biologische telerscoöperatie waarbij BioVerbeek is aangesloten

Veehouder opgekocht
Vanwege de PAS-perikelen kocht BioVerbeek een nabijgelegen varkenshouder op, om daarmee de ammoniakrechten over te kunnen nemen. "Een biomeiler stoot vooral ammoniak uit en niet zozeer NOx, zoals onze wkk's doen. Het verdwijnen van een stukje veehouderij en dat vervangen voor onze duurzame teelt levert een besparing 3500 kilogram stikstofuitstoot op."

Petitie
Tegenstanders geloven daar allemaal niet in. Zij betichten BioVerbeek van het opzetten van een 'mega afvalverwerking' middenin de Limburgse natuur en startten een petitie op. Opvallend is dat daarop, naast handtekeningen van omwonenden, ook handtekeningen staan van mensen die helemaal niet uit de buurt komen.

Het maakt het de bio-telers niet makkelijk, maar opgeven, dat doen ze niet. "Wij hebben, na alle opties te hebben afgewogen, geen andere optie."

Bovendien zien de telers dat er inmiddels klanten afhaken, omdat zij enkel nog gasloos product willen. "Van klanten uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben wij al te horen gekregen dat ze geen product meer willen dat met gebruik van aardgas is geteeld. Ook bij Nederlandse supermarkten zie je inmiddels voorzichtig die tendens, net als bij de licht- en donkergroene bio-consument."

Vergunningsaanvraag
Na lang praten met belanghebbenden is het nu tijd voor het indienen van de vergunningsaanvraag vinden de broers. De vergunningsaanvraag moet volgens planning deze maand de deur uit, zeker omdat de afgelopen tijd ook corona en de hele stikstofdiscussie extra vertraging opleverden.

Warmte
In de vergunningsaanvraag zal uitgelegd worden dat de geplande biomeiler in totaal op een oppervlak van 7000 vierkante meter moet komen te staan. Een flink gebouw, maar bij de tien hectare kas valt dat in het niet.

Een groot deel van het gebouw is bovendien nodig voor de opslag van vooral champost en mest om te composteren en voor opslag van de compost die het composteringsproces, naast warmte, oplevert. "Het echte biomeilersgedeelte is zo'n 1500 vierkante meter, waarbij water opgewarmd wordt tot 60 à 70 graden door middel van warmtewisselaars." 

Met het plan zal zo'n vijf tot zes miljoen euro gemoeid zijn. "Voor ons flink geld", aldus Fons. Daarom hopen de telers ook op SDE++ subsidie. "Daarvan is bij een biomeiler minder nodig dan bij aardwarmte." Als de installatie er eenmaal staat, levert het afnemen van champost en mest geld op, net als de verkoop van compost. 

En wat als het plan niet doorgaat? "Dan weet ik het even niet."

Beluister hier de hele podcast waarin Fons nog uitgebreider ingaat op het hele technische proces en de vele hobbels onderweg. 

Voor meer informatie:
BioVerbeek
www.bioverbeek.nl 

Fons Verbeek
fons@bioverbeek.nl