Spaans bio-areaal benadert de 10%

Volgens voorlopige gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening bedroeg het bio-areaal in Spanje 2.355.000 hectare in 2019, 4,8% meer dan het jaar ervoor en goed voor 9,3% van het totale bruikbare landbouwareaal.

Met deze cijfers blijft Spanje qua oppervlakte de beste leerling van de klas in Europa en de vierde grootste bioteler in de wereld. “We zijn goed op weg om de doelstellingen in het kader van de ‘Van boer tot bord’- en biodiversiteitsstrategie van de Europese Unie te halen. Ook de eigen nationale doelstellingen en die van het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB ) liggen binnen handbereik zonder dat we hierbij het noodzakelijke evenwicht tussen duurzaamheid en winstgevendheid uit het oog verliezen”, benadrukte Luis Planas, de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Volgens de gegevens wordt de helft van de bijna 2,4 miljoen hectare gebruikt voor grasland (+5,6%), een kwart voor eenjarige gewassen (+1,5%) en het andere kwart voor meerjarige gewassen (+6%).

Het totale aantal operatoren is met 6,4% gestegen tot 47.108 en groeit ook in alle categorieën: telers (+5,9%), verwerkende industrie (+13%) en handel (+24,8 %), waarbij vooral de groei van de retail opvalt (+37%). In Andalusië waren er vorig jaar 16.450 operatoren actief in de bio-economie, waarvan 15.097 telers.

De gemiddelde jaarlijkse groeitrend gedurende de afgelopen 5 jaar was 7,4% bij telers, 14% in de industrie en 27% in de handel van bio-producten.

Groenten en fruit
In de groenten- en fruitteelt steeg het areaal van volgende segmenten: knollen (+13%), peulen (+4,2%), fruitbomen (+9%), bananen (+25%), citrus (+19%) en zachtfruit (+10%). Alleen gewassen voor veevoeder daalden met 3,5%. Het areaal groenten en noten bleef min of meer gelijk. 

Het aantal bedrijven die als bio zijn geregistreerd steeg met 8,5% tot 9.635, waarvan 8.275 in de AGF-sector. Het merendeel daarvan richt zich op de verpakking en bewaring van groenten en fruit en op de verwerking tot sappen.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven