"Derde noodpakket 'goed' maar wens is ook nog maatwerk"

Enkele punten waren al uitgelekt, maar afgelopen vrijdag werd ook officieel het derde steunpakket van de Nederlandse overheid voor ondernemers in coronatijden bekend gemaakt.

Met ingang van 1 oktober worden de diverse al lopende maatregelen verlengd. Volgens LTO Nederland zijn 'de juiste stappen' gezet, al is het pakket 'soberder en gerichter' en zijn de bedragen weer lager. 

In totaal beslaat het pakket maatregelen rond de 11 miljard euro aan extra uitgaven en 1,5 miljard aan vervroegde investeringen. Die investeringen staan los van kabinetsinvesteringen, nog aan te kondigen op Prinsjesdag. 

De krimp in Nederland is kleiner dan in buurlanden, ziet het kabinet, maar hoe de economie zich de komende tijd ontwikkelt, blijft onzeker. "Het nieuwe pakket heeft daarom een langere duur en biedt zo meer zekerheid in deze voor veel mensen zware tijd. Daarin kunnen niet alle bedrijven overeind gehouden worden en zijn niet alle banen en opdrachten te garanderen."

Bekijk hier alle maatregelen.

Zekerheid lange termijn
Het pakket geeft over een langere periode duidelijkheid, aldus de brancheorganisatie van agrarisch Nederland. Zo weten ondernemers waar ze wat betreft overheidssteun aan toe zijn. Dat is cruciaal om de economie zo goed mogelijk in de benen te houden. Zo worden verschillende regelingen (NOW, TOZO, TVL) ook de komende maanden voortgezet, evenals mogelijkheden voor belastinguitstel.

"Overheid, werkgevers en werknemers nemen de juiste stappen om in deze ingewikkelde situatie het optimale resultaat te behalen. Daar mag vertrouwen uit spreken dat, alhoewel het zeker niet gemakkelijk zal worden, we met elkaar zo goed als mogelijk door de corona-crisis komen", aldus LTO-directeur Hans van den Heuvel.

Voor de toekomst is het volgens LTO van belang dat er goed wordt gekeken naar maatwerk per sector. Sommige bedrijven hebben de grote klap direct in het begin gehad terwijl andere bedrijven meer laat-cyclisch effect zullen hebben. Ook voor deze bedrijven moet oog blijven.

"Het pakket dat nu is gepresenteerd moet op diverse onderdelen nog worden uitgewerkt en vormgegeven. Bovendien kan het niet los worden gezien van flankerende maatregelen die op Prinsjesdag zullen worden gepresenteerd. Voor beide blijft goed overleg en samen de juiste stappen zetten cruciaal."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven