O.a. Arjuna Huis in 't Veld (Boerin De Melkbrouwerij)

De Food100 foodhelden van 2020 zijn bekendgemaakt

Maandag 31 augustus zijn in een speciale Studio Food100 uitzending op YouTube de foodhelden van 2020 bekendgemaakt: 6 changemakers die vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar gekozen werden uit de Food100, een lijst van 100 vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars. Zij mochten live aanschuiven bij tafelhost Hans van Steenbergen, die daarnaast met Roel Schutten van AgriFood Capital en Food100-partners Martijn Rol van de Rabobank en Freija Vermeer van Stichting DOEN in gesprek ging over de impact van Covid-19 op de foodsector en de mooie, nieuwe initiatieven die dankzij de veranderde omstandigheden ontstaan zijn.

Jurylid Nadia Zerouali over de Food100: "De Food100 in tijden van COVID-19 relevant? Absoluut! Juist in deze coronacrisis zien we relevantie om mensen die zich inzetten voor een beter voedselsysteem een podium voor erkenning en waardering te bieden. Tijdens het juryproces hebben we los van de standaardcriteria oog gehad voor '(sociaal) ondernemerschap' en 'leiderschap'. We zien in de lijst en bij onze foodhelden een mooie combinatie van doeners en denkers die zowel achter als voor de schermen actief zijn om het verschil te maken. In de toekomst blijven we focus houden op een diverse en inclusieve Food100. Namens de gehele jury kan ik zeggen dat we trots zijn op iedereen binnen de Food100!"

De foodhelden van 2020 onder de 30 jaar:

Arjuna Huis in 't Veld
Boerin De Melkbrouwerij
Arjuna heeft een aanstekelijk enthousiasme. Samen met haar man vormt ze een powerkoppel en laat ze succesvol zien hoe mooi en lovend natuurinclusief boeren kan zijn. Voorbeeld van een daadkrachtige doener met een visie om mensen te betrekken bij een duurzamer voedselsysteem.

Malou van der Burgt
Operations coördinator EVENT Hotels
Het enthousiasme en de ambitie spatten ervan af! Malou heeft meetbare resultaten behaald met het tegengaan van voedselverspilling in een omgeving die perfect als voorbeeld kan dienen voor meer positieve impact. Deze dame verdient een steuntje in de rug.

Wilma Oosthoek
Founder Stichting Student en Leefstijl
Wilma brengt haar achtergrond als boerendochter en wetenschappelijke vaardigheden samen om een beter voedselsysteem te creëren voor mens, dier en planeet. Met Stichting Student & Leefstijl wordt er essentiële aandacht gegenereerd voor voeding als medicijn binnen de gezondheidszorg. Indrukwekkend om te zien dat al meer dan 1.500 medische studenten hebben deelgenomen aan de extracurriculair ontwikkelde cursus Students Experienced in Lifestyle and Food.

Van links naar rechts: Arjuna Huis in 't Veld, jurylid Nadia Zerouali, Wilbert van de Kamp, Joris Bijdendijk, Malou van der Burgt, jurylid Peter Klosse en Samuel Levie.

De foodhelden van 2020 boven de 30 jaar:

Joris Bijdendijk
Chef-kok RIJKS en Wils
Joris is en blijft een inspirerende pionier die zich inzet voor een beter voedselsysteem en daarbij ook maatschappelijke kwesties naar voren brengt. Hij heeft tijdens de coronacrisis velen geïnspireerd met zijn takeaway-initiatief. Daarnaast was hij mede-organisator van de Vrijemaaltijdsoep en het Heri Heri-diner in samenwerking met Kip Republic. Iemand die zijn bereik inzet voor een hoger doel.

Samuel Levie
Founder Food Cabinet en Support Your Locals
Voor al het nuttigs dat Samuel bedenkt, verzamelt hij de juiste mensen om zich heen om in no-time een impactvol initiatief op te zetten zoals 'Support Your Locals', waarmee hij vele ondernemers heeft geholpen. De boodschap achter zijn initiatieven is steeds zo relevant dat Nederland en de media hem blijven omarmen.

Wilbert van de Kamp
Doener Wilpret en Lokaal Kilo's Schuiven
Wilbert is de allround, no-nonsense aanpakker in het noorden van het land die lokaal voedsel op de kaart zet. Gedurende de coronacrisis heeft hij meerdere initiatieven opgezet zoals de Grokaalbox en de Voedseldoos, waarmee hij boeren heeft geholpen hun overschot te vermarkten. Een doener bij uitstek.

Over Food100
De Food100 is een jaarlijks terugkerende lijst van gevestigde leiders en aanstormend talent die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Het is nadrukkelijk géén ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen.

Dit jaar ontving de jury ruim 500 aanmeldingen voor de Food100. Hieruit zijn 50 changemakers 'tot 30' en 50 changemakers 'boven de 30' geselecteerd. Vervolgens werden 3 voedselveranderaars uit elke categorie uitgeroepen tot foodheld vanwege hun uitzonderlijke prestaties in het afgelopen jaar.

De 30-plussers zijn gevestigde namen die naast een groot netwerk ook al aanzienlijke invloed hebben binnen de voedingsindustrie. De jonge talenten onder de 30 zijn vol belofte, maar weten nog niet de impact te genereren die de 'captains of industry' – groot of klein – wel hebben. Door foodgeneraties te verbinden, wil Food100 het gevestigde leiderschap inspireren en de jongste generatie foodondernemers kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven.

Voor meer informatie: www.food100.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven