Foodcamp op BD-bedrijf de Zonnegaard: zaterdag 12 september

Jong Leren Eten Gelderland en Gemeente Voorst ondersteunen Foodcamp op BD-bedrijf De Zonnegaard. Jong Leren Eten (JLE) is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd. "Als makelaars zijn wij wegwijzer en aanjager in de provincie Gelderland; wij stimuleren jongeren tussen 0 en 18 jaar om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken en verbinden veel verschillende partijen, zoals het onderwijs, GGD's, NME-centra, JOGG, gemeenten, maar zeker ook de producenten van ons voedsel, de boeren en stadslandbouwers", aldus Wieke Bonthuis, makelaar van Jong Leren eten Gelderland. "Wij leren kinderen en jongeren over de herkomst van ons voedsel, over smaak en bereiding. Dit doen we niet alleen door educatie aan te bieden, maar ook door te laten beleven en ervaren. Bij de boer, in de moestuin, met een kok. De Foodcamps zijn daar een mooi voorbeeld van. Dat ondersteunen we graag."

Ook gemeente Voorst vindt het belangrijk dat kinderen al jong een gezonde leefstijl ontwikkelen, veel bewegen, gezond eten én leren om voedsel niet te verspillen. Leren waar ons voedsel vandaan komt en wat er allemaal gebeurt op boerderijen en tuinderijen in het buitengebied.

In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en helemaal Corona proof.

Gezonde en duurzame leefstijl
LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het 'gemaakt' wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Scholen en kinderopvang
Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. Van 1 tot en met 30 september kunnen scholen aangeven dat zij belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Toekenning vindt plaats op basis van vooropgestelde criteria/randvoorwaarden

Lokale organisatie
LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl.

In een rondje over de biologisch-dynamische tuinderij laat Carlijn Geluk de deelnemers zien wat er voor nodig is om op een natuurlijke manier groenten op haar bedrijf te telen. Chef-kok Onno Pel van Charmehotel Oranjeoord maakt samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de zelf geoogste groenten van de tuinderij in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven thuis dus niet te koken. Maarten Ter Horst van Bootcamp055 neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de groentes en JLE Gelderland geeft een mini-workshop moestuinieren. De Foodcamp wordt ondersteund door JLE Gelderland en De Bolster Biologisch Zaden. De Gemeente Voorst ondersteunt door Foodcamp kaartjes beschikbaar te stellen voor buitenschoolse opvang organisaties in de gemeente.

Waar en wanneer
Zaterdag 12 september bij BD-bedrijf De Zonnegaard, Appenseweg 7 in Voorst. Klik hier om naar de website van De Zonnegaard te gaan.

Op 16 oktober, tijdens de nationale Dutch Food Week, is er een tweede Foodcamp in Apeldoorn/Voorst bij melkveebedrijf De Bolkhorst.

Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten
Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven