Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers zien vooral voordelen

Glastuinbouw staat opvallend positief tegenover kringlooplandbouw

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat in de glastuinbouw de term 'kringlooplandbouw' weinig belletjes deed rinkelen. Een jaar is dat nog steeds wel het geval, maar wel zijn glastuinbouwondernemers opvallend positief over omschakelen naar kringlooplandbouw.

Sterker nog, van alle agrarische ondernemers die naar hun beleving van kringlooplandbouw werden gevraagd, waren glastuinbouwers bij de meest positieve over een omslag naar deze manier van telen, zo blijkt uit het herhaalonderzoek in opdracht van het ministerie van LNV. 


Klik hier voor een vergroting in het hele rapport (blz. 58).

Telers zien vooral voordelen voor toekomst
De onderzoekers verklaren dit o.a. door het feit dat t.o.v. van o.a. akkerbouwers en melkveehouders de coronacrisis er minder heeft ingehakt bij deze ondernemers. Daarbij heeft de crisis telers wel aan het denken gezet, en dus zijn zij bereid ook richting kringlooplandbouw te gaan.

Glastuinbouwers vinden de eigen manier van voedsel produceren minder toekomstbestendig en vinden kringlooplandbouw vaker economisch levensvatbaar en praktisch realiseerbaar.

Als belemmering noemen glastuinbouwers wel vaker onvoldoende beschikbare middelen om te verduurzamen, zeker ook financieel. O.a. met een omschakelfonds probeert minister Schouten hierin de telers tegemoet te komen. 

Ook wijzen telers in de glastuinbouw op onvoldoende aanbod van effectieve biologische gewasbeschermingsmiddelen, duurzame energie en belemmerende regelgeving. 

Bekijk hier het hele onderzoek.