Opiniestuk Bert-Jan Ruissen, Lid Europees Parlement voor de SGP

"Bescherm de landbouw tegen Milieudefensie"

Het betoog van Milieudefensie dinsdag in het Nederlands Dagblad ('Radicale breuk veeteelt nodig') staat nogal los van de werkelijkheid. Typisch een campagnevoerder die vanaf Amsterdam driehoog-achter denkt beter landbouw te kunnen bedrijven dan de boeren zelf.

Het idee om de hele intensieve veehouderij in Nederland te vervangen door biologische kringloopveeteelt, is namelijk onmogelijk en onwenselijk. Zo een omslag helpt niets en niemand. Integendeel, het schaadt klimaat, dierenwelzijn en de boer.

In de praktijk blijkt de consument geen trek te hebben in meer bio-producten. En zolang er geen vraag is, heeft het geen nut die te produceren.

Een door de overheid opgelegde plicht om meer bio-producten op de markt te brengen, leidt tot verstoring van het evenwicht tussen vraag en aanbod en daarmee prijsdruk en onrendabele bedrijven. Daarmee bereikt Milieudefensie precies het tegenovergestelde van wat ze zegt te bepleiten, namelijk een eerlijke prijs voor een goed product.
De extra arbeidsuren die nodig zijn voor biologische productie - volgens Milieudefensie zijn 9200 extra arbeidskrachten nodig - moeten uiteindelijk wel terugverdiend worden.

Tegelijkertijd importeren de supermarkten en groothandels producten met een lagere kostprijs uit concurrerende landen. Nu al stijgt de import van vlees uit landen als Oekraïne en Brazilië. En laat ik Milieudefensie uit de droom helpen: de stallen zijn daar veel groter en normen voor milieu en dierenwelzijn veel lager. Zo’n verschuiving van de productie helpt het wereldwijde klimaat en dierenwelzijn dus niet.

We moeten beter beseffen dat de Nederlandse landbouw al tot de wereldtop behoort, wat betreft lage uitstoot, dierenwelzijn en gebruik gewasbeschermingsmiddelen per eenheid product.
En voedsel produceren is een kern-waarde voor onze samenleving. Niet omdat het zo leuk is tussen weilanden met schapen en koeien te fietsen, maar vanwege het voedsel. We moeten ten alle tijden voldoende voeding kunnen bieden aan onze burgers. We zagen tijdens de lockdown dat ook supermarkten leeg kunnen raken. En we mogen nooit afhankelijk worden van bijvoorbeeld Rusland voor ons dagelijks brood.

Voedsel produceren gaat nu eenmaal met gebruik van grond, gewassen en dieren. Dat moeten we accepteren, en de Bijbel staat ons dat ook toe.

De agrarische sector heeft fors geïnvesteerd om te verduurzamen, met luchtwassers en minder middelengebruik. Nu moeten veel boeren kunstmest toepassen omdat de dierlijke mest niet volstaat om de grond vruchtbaar te houden. Dat is een signaal. Het mestoverschot en stikstof-overschot in Nederland is vooral een papieren probleem: geen ander land heeft zulke strenge normen en zulke rekenmodellen als Nederland.

Als SGP zeggen we: beter tien koeien in de wei dan één vliegtuig in de lucht. Het zou goed zijn als Milieudefensie ook eens kijkt of onze schone lucht wel al die overstappers op Schiphol aankan. Wellicht is daar meer voordeel te halen.

Het produceren van voldoende, veilig en betaalbaar voedsel daagt steeds uit tot duurzaamheid en een efficiënt gebruik van grondstoffen. Het vereist groot vakmanschap, dat gelukkig volop aanwezig is in de Nederlandse agrarische sector.

Mijn boodschap: bescherm de boeren tegen Milieudefensie.

Bert-Jan Ruissen, Lid Europees Parlement voor de SGP

Bron: Nederlands Dagblad


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven