Raymond van Ojen (Xenia Europe):

"Focus dit jaar op uitbreiding van de afzet Xenia-peren in Zuid-Europa"

Tholen - Het nieuwe seizoen voor de Hollandse Xenia-peer staat weer in de startblokken. "Gezien de weersomstandigheden die we hebben gehad, zijn we tevreden hoe de oogst eruit ziet. We verwachten dit jaar zo'n 8,5 miljoen kilo gangbare en 550 ton biologische Xenia-peren exclusief te vermarkten", vertelt Raymond van Ojen. Afgelopen jaar is het Xenia-areaal weer met 25 hectare uitgebreid en die groei is volgens hem in lijn met de afgelopen vier jaar. "Dit jaar zal de oogst zo'n 700 ton hoger uitvallen ten opzichte van vorig jaar."Hij geeft aan dat de weersomstandigheden uitdagend zijn geweest. "Onze telers in het midden van het land die de mogelijkheid hadden om te beregenen tegen nachtvorst, hebben dat toch zeven tot tien nachten moeten doen. Dat viel precies in de bloeiperiode, dus het is altijd spannend hoe de peren eruit komen, maar gelukkig zien we wederom mooie volle gewassen. Ook in het voorjaar is er plaatselijk wat hagel gevallen, desondanks is de schade voor onze telers meegevallen. Daarbij is de Xenia-peer prima bestand tegen de warmte van de afgelopen weken, dus we verwachten een goede kwaliteit oogst."

Het plukadvies is om half september te starten met de oogst van de de Xenia-peren, waarna ze 1 à 2 weken de koeling in gaan voor een betere smaakbeleving, alvorens deze beschikbaar komen voor de verkoop. Als clubras zijn de seizoensprijzen van de Xenia-peren enkele weken geleden al vastgesteld en deze blijven voor iedereen gelijk. "Meestal ligt de prijs aan het begin van het seizoen iets boven de markt, door het grote aanbod peren dat beschikbaar is. Afgelopen seizoen lag de prijs voor Conference in maart/ april zelfs boven de Xenia, wij blijven desondanks dezelfde prijs hanteren!"

Dit jaar ligt de focus bij de afzet van de Xenia-peer op Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Portugal. "Daar zijn we nu nog niet al te goed vertegenwoordigd, maar zien we dankzij de zoete smaak en het lange uitstalleven van de peer wel veel mogelijkheden."

Voor meer informatie:

Raymond van Ojen
Xenia Europa bv
Kantsingel 16
5349 AJ Oss (NL)
T:  +31 (0) 418 683 615
M: +31 (0) 6 23 177 152
raymond@xenia-eu.eu 
www.xeniapeer.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.