Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste resultaten lupineproject: 40% meer eiwitopbrengst

Een aantal Nederlandse producenten experimenteert met het gebruik van lokaal geproduceerde lupine als basis voor de productie van vleesvervangers. Het gebruik van lupine in plaats van de nu veel gebruikte geïmporteerde soja vermindert de ecologische voetafdruk van vegetarische burgers aanzienlijk. Bovendien geeft het hommels een beter toekomstperspectief. Laat dit nu perfect aansluiten op het MVO beleid van Ekoplaza. Ze volgen bij Ekoplaza de ontwikkelingen op de voet en kunnen een leuke update delen:

De boeren, telers en bedrijven waar Ekoplaza mee samenwerkt, delen allemaal dezelfde biologische passie. Daarom is de biologische supermarktketen blij met mensen die bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de biologische landbouw, zoals ir. Thijs Fijen van de universiteit van Wageningen. Toen hij crowdfunding deed voor zijn promotieonderzoek naar de teelt van lupine - ook wel de Nederlandse 'soja' – besloot Ekoplaza hem uiteraard te steunen. Belangrijk aspect voor Thijs is om landbouw en behoud van biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. In dit onderzoek gebeurt dit door de rol van hommels te onderzoeken die de teelt van lupine rendabeler en duurzamer kan maken.

Verdreven door kunstmest
Bijzonder feit is dat lupine voor WO II veelvuldig op Nederlandse akkers te vinden was. Deze vlinderbloemigen zijn namelijk in staat om stikstof uit de lucht te halen en die op te slaan in de plant. Zo hoefden boeren zelf geen stikstof toe te voegen. Lupine verdween toen kunstmest op grote schaal beschikbaar werd en lupine overbodig maakte. Nu kringlooplandbouw steeds belangrijker wordt, vlinderbloemigen beter zijn voor de bodem dan kunstmest, de biodiversiteit moet worden beschermd én we meer plantaardige eiwitten willen, is lupine juist een fantastische plant om te telen.

Hommels in plaats van honingbijen
Omdat de lupine-opbrengst in Nederland nog onvoorspelbaar is en variabel in kwaliteit, stappen boeren niet graag over op lupine en blijft soja in vegetarische producten nog veel gebruikt. Thijs onderzocht of het gebrek aan geschikte bestuivers hierin een grote rol speelt. Dat gebeurt nu nog vooral door honingbijen uit geplaatste kasten, maar die zijn te licht om lupine optimaal te bestuiven. Voor het onderzoek heeft Thijs de lupineplantjes via de biologische landbouw grootgebracht en vorig jaar voor de bloeitijd in het open onderzoeksveld geplaatst met de bedoeling ze te laten bestuiven door hommels.

Eerste resultaten: 40% meer eiwitopbrengst
Op dit moment worden de resultaten van het lupineproject opgeschreven voor een wetenschappelijk artikel. De eerste resultaten zijn positief: het onderzoek heeft uitgewezen dat de lupineplanten ontzettend goed bezocht werden door hommels die ook erg veel stuifmeel verzamelden van de lupines. Door het hommelbezoek was de eiwitopbrengst per plant tot wel 40% hoger. Een volgende stap in het onderzoek is om te kijken of dit resultaat ook op productievelden gevonden word. Daarvoor hoopt Thijs volgend teeltseizoen bij verschillende lupinetelers verder onderzoek te doen.

Meer weten? Lees hier verder.

Bron: Ekoplaza

Publicatiedatum: