Colombiaanse bio-export is in 2019 met 38% gestegen

Colombia nestelt zich in de top 10 van bio-leveranciers aan de EU

Biologische producten uit Colombia vinden steeds vlotter hun weg naar de Europese Unie. Zo is het Latijns-Amerikaanse land er in 2019 in geslaagd om zich in de top-10 van leveranciers van bio-producten aan de EU te nestelen. In 2018 stond het nog op plek 13, vorig jaar reeds op plaats 8, zo kan men lezen in het rapport van de Europese Commissie EU-imports of organic agri-food products.

Het document geeft aan dat de export van bio-producten vanuit Colombia naar de EU is gestegen van 63.114 ton in 2018 naar 87.341 ton in 2019, dat wil zeggen 38% meer. De export van biologisch vers of gedroogd tropisch fruit is in 2019 met 31% is gestegen tegenover 2018, van 19.000 ton naar 24.900 ton.

De top-10 van leveranciers van bio-producten aan de EU wordt aangevoerd door China, gevolgd door Oekraïne, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Peru, Turkije, India, Colombia, Kazachstan en Brazilië. De belangrijkste EU-bestemmingen waren in 2019 Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Colombia, een van ‘s werelds toekomstige provisiekasten
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is Colombia flink op weg om een van 's werelds provisiekasten te worden. Ongeveer 40 miljoen hectare is er ingekleurd als landbouwgrond, terwijl daarvan slechts ongeveer 8 miljoen hectare effectief wordt verbouwd. In het tropische klimaat van Colombia kan er jaarrond een grote verscheidenheid aan groenten en fruit worden geteeld.

Bananen maakten vorig jaar 12,8% uit van de Colombiaanse export, vers fruit 3% en verwerkte groenten en fruit 1%, zo blijkt uit gegevens van de Nationale Dienst voor Statistiek.

In 2019 bedroeg de Colombiaanse landbouw- en agro-industriële productie €21.668 mln., goed voor 9,5% van het totale BBP van Colombia. In 2019 exporteerde de agrofoodsector voor €6.178 mln. naar meer dan 160 landen, met als belangrijkste producten koffie, verse bloemen, bananen, oliën en vetten, cacaoderivaten, suiker en honing. De agrofoodsector is goed voor 22% van de jobs in het land. Zeven jaar geleden werd de vrijhandelsovereenkomst tussen Colombia en de EU gesloten, waardoor Colombia een preferentiële en permanente relatie heeft bereikt met een belangrijke speler in de wereldeconomie.

Voor meer informatie: https://procolombia.co


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.