Ekomenu:

"Eiwitrijk herstelmenu als onderdeel van de behandeling van Covid-19"

"Dat onze voedingskeuzes grote impact hebben op onze gezondheid staat vast. Het eten van te weinig groenten en de overconsumptie van bewerkte voeding, suikers, geraffineerde koolhydraten, zout en transvetten dragen sterk bij aan het ontstaan van chronische aandoeningen, obesitas en verminderde weerstand. Er is wetenschappelijke consensus dat gezonde voeding niet alleen kan bijdragen aan preventie maar ook aan de behandeling van chronische aandoeningen en ontstekingen, waaronder longaandoeningen (COPD) en luchtweginfecties. Inmiddels is er ook meer bekend over wat voeding kan bijdragen aan het herstel van infectie door het Coronavirus (Covid-19). Aan de hand van recent onderzoek en ervaringen in ziekenhuizen kunnen richtlijnen worden opgesteld voor goede voeding gericht op het herstel van Corona", aldus Ekomenu. 

Een ziekte of ontsteking zoals het Covid-19 zorgt ervoor dat het lichaam verzwakt, vooral een afname van spiermassa is te zien. Om het lichaam weer te laten herstellen en de spiermassa op te bouwen wordt geadviseerd extra energie en eiwitten te consumeren. Internationaal wordt door diëtisten aanbevolen om 2000-2500 kcal en 75-100 gram eiwit per dag te eten en 3 liter te drinken per dag.

Daarnaast toont recent onderzoek aan dat herstellende Corona patiënten naast een eiwittekort vaak een tekort hebben aan witte bloedcellen. Dit kan zich uiten in vermoeidheid en een verminderde gezondheid. Voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat deze tekorten worden aangevuld met de juiste voedingsmiddelen. Virusinfecties (zoals Covid-19) kunnen invloed op het RAAS systeem hebben. Dit systeem regelt onder andere de bloeddruk. Het advies is daarom om niet teveel zout te consumeren.

In zijn algemeenheid geldt dat het Mediterrane voedingsdieet (veel groenten, fruit en volkoren producten, olijfolie) en het DASH dieet (o.a. weinig zout en regelmatig peulvruchten) belangrijk bij kunnen dragen aan preventie en herstel van chronische aandoeningen. Alle leefstijlmenu's van Ekomenu passen in het Mediterrane en het DASH-dieet.

Eiwitrijk herstelmenu
Ekomenu heeft een eiwitrijk herstelmenu samengesteld speciaal gericht op het herstellen luchtweginfecties zoals Covid-19. De maaltijden binnen dit menu hebben gemiddeld 30 gram eiwit per portie (minimaal 25 gram). De gerechten bevatten eiwitrijke voedingsmiddelen zoals onder andere noten, peulvruchten, vlees (-vervangers), vis, avocado en volkoren producten.

Ekomenu - Mijn Persoonlijk Menu
Via Mijn Persoonlijk Menu kunnen consumenten, patiënten en diëtisten een leefstijlmenu selecteren uit 13 verschillende leefstijlen, zoals Eiwitrijk. Vervolgens kan men wekelijks de recepten kiezen die bij hen het meest passen of het lekkerst gevonden worden. De missie van Ekomenu is 'changing food behaviour'. Hierbij geldt als uitgangspunt dat ieder mens anders is en iedereen een gezonde leefstijl verdient. Mijn Persoonlijk Menu helpt bij het personaliseren van het voedingsmenu en is zowel voor consumenten als diëtisten en zorgpartijen een belangrijk hulpmiddel bij het veranderen van eetgedrag.

Paper 'Voeding voor een goede weerstand en herstel van Covid-19'

Voor meer informatie:
www.ekomenu.nl 
www.ekomenu.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.