Maakt van Sandringham grootste bio-schapenhouderij

Prins Charles stopt met Dutchy Originals in voorbereiding op rol als koning

Na 35 jaar stopt prins Charles met de lease van zijn welbekende bio-bedrijf Duchy Originals. De lease van Home Farm op 364 hectare land, in Highgrove, Gloucestershire, wordt volgend jaar niet vernieuwd. In plaats daarvan maakt hij van Sandringham de grootste biologische schapenhouderij van het land.

De voedselproducten van Duchy Originals zijn te koop in de supermarktketens Waitress en Ocado. Sinds het bedrijf in 1985 overging op biologische teelt heeft prins Charles veel kritiek ontvangen op zijn gebruik van biodynamische methodes, zoals planten op basis van maancycli en het gebruik van homeopathische middelen.

De website van het hertogdom van Cornwall beschrijft het bedrijf als 'toonaangevend voor de voordelen van een biologische, duurzame vorm van landbouw'. Ook staat er: 'de hertog heeft een passie voor de biologische landbouw en de voordelen ervan'.

In 1985 was het nog een relatief nieuw concept. Toen besloot hij om de Duchy Home Farm om te zetten naar een volledig biologisch bedrijf. 28 jaar later is het bedrijf niet alleen succesvol en winstgevend, maar ook toonaangevend voor de voordelen van een biologische, duurzame vorm van landbouw.

Home Farm werkt nauw samen met organisaties zoals The Soil Association, The Sustainable Food Trust, Garden Organic en The Organic Research Centre, maar ondersteunt ook onderwijs en onderzoek door workshops te organiseren die de link tussen voedsel, teelt, gezondheid en het milieu promoten.

Er komt geen nieuwe leaseperiode van 20 jaar, omdat prins Charles in die periode uiteindelijk koning zal worden. De krant The Sun citeert een insider: "Het zal lastig worden om Home Farm op te geven, maar de prins zal doorgaan met de biologische werkwijze op Sandringham."

Later dit jaar wordt er een nieuwe huurder voor het landgoed aangekondigd. Prins Charles blijft er tot volgend jaar april. Vorig jaar heeft hij het Sandringham-landgoed van prins Philip overgenomen in Norfolk en hij heeft het deze zomer een biologische status gegeven.
In gesprek met National Geographic over teeltmethodes op Home Farm zei hij: "In de landbouw, net als bij tuinieren, ben ik ervan overtuigd dat als je het land met liefde en respect behandelt, je dit terugziet in de opbrengst." Als ambassadeur van de Rare Breeds Survival Trust heeft hij gewerkt aan het behoud van de genetica van Britse boerderijdieren. In de afgelopen jaren zijn deze rassen steeds vaker vervangen door buitenlandse rassen en fokprogramma's die beter aansluiten op intensieve methodes. Daarom lopen er op Home Farm Tamworth-varkens en Irish Moiled-, Gloucester-, Shetland- en British White-koeien, voor de kwaliteit van hun producten en de natuurlijke affiniteit met het Britse landschap.

De plannen van prins Charles voor de herstructurering van Sandringham werden gedwarsboomd door lokale mensen die ertegen waren. Hij had een verzoek gedaan voor een grote schuur als onderdeel van zijn plannen voor een sterke biologische kudde van 500 dieren.

Bron: Express


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.