Studie: Beregeningsverbod overdag weinig effectief

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, universiteit Wageningen, KnowH20 en de Bakelse Stroom toont aan dat beregening overdag vergelijkbare verdampingsverliezen oplevert als beregening 's nachts. Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert daarmee weinig op om waterverliezen te beperken. De onderzoekers kondigen in deze verkenning aan dat op een later moment een gedegen studie naar alle facetten rond beregenen wordt geadviseerd.

Volgens de onderzoekers is er nauwelijks verschil tussen het overdag of 's nachts beregenen. Een urenverbod is volgens de studie weinig effectief om de verdampingsverliezen significant terug te brengen. Trienke Elshof, LTO Nederland-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving: "Beregenen doen boeren niet voor niets. Deze conclusies bieden de objectieve argumenten tegen een mogelijk verbod op beregenen. LTO wil daarover op korte termijn met de waterschappen nader in gesprek."

De studie wijst er ook op dat verwaaiing door wind een groter effect heeft op het waterverlies bij beregening. Een beregeningsverbod bij wind is echter ook niet een terechte beleidskeuze. De daadwerkelijke verliezen zijn minimaal als meegerekend wordt dat de verwaaide neerslag uiteindelijk ook in hetzelfde perceel neervalt.

Onder de extreme hete weersomstandigheden van afgelopen weken is de discussie opgekomen hoe het schaars water efficiënt ingezet kan worden. LTO Nederland roept op de discussie te voeren op basis van de objectieve feiten. Uit deze studie en de praktijkmetingen maakt LTO Nederland op dat de discussie veel meer moet gaan over waterbeschikbaarheid in Nederland dan het tijdstip van beregenen.

Voor meer informatie: www.lto.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven