Zwolle Gezonde Stad ondersteunt Foodcamp 2020

Een gezonde leefstijl aantrekkelijk en gemakkelijk maken voor alle Zwollenaren. Dat is het doel van Zwolle Gezonde Stad. Gezond gedrag, gezond eten, voldoende bewegen en matig met alcohol, maar ook een gezonde omgeving en gezonde zorg. Veel partijen in de stad zetten zich hiervoor in. Het netwerk stimuleert en faciliteert initiatieven waarin mensen werken aan gezondheid.

Het Foodcamp van LekkerBoer, dat vrijdag 28 augustus plaatsvindt bij biologisch melkveebedrijf BoerPelleboer, dichtbij Stadshagen, is zo'n initiatief.

In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer. Zwolle heeft de primeur voor 2020.

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en helemaal Corona proof.

Gezonde en duurzame leefstijl
LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het 'gemaakt' wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Nieuw is dit jaar dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht, tijdens het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp. Een belangrijk thema voor een duurzame leefstijl waar verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank, Rouveen kaasspecialiteiten, Coperto Restobar en Gooody Fooods, maar ook Boerpelleboer zich al langer sterk voor maken.

Scholen en kinderopvang
Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar, en te combineren met het Gezonde School programma. JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd.

Lokale organisatie en programma
LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze samen met deskundige partners.

Boer Gerben Pelleboer neemt de deelnemers mee over zijn bedrijf en gaat met hen melken en groenten met de kinderen oogsten. Hij vertelt hoe voedselverspilling op de boerderij tegengegaan wordt. Ook mogen de kinderen de kalfjes aaien en de koeien iets lekkers voeren. Chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar van hotel Pillows Zwolle, onderscheiden met een Bib Gourmand van Michelin, maakt samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de groenten van de tuinderij en gehakt van de de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Verspillingsvrij natuurlijk, met tips van de kok. Ouders hoeven dus thuis niet te koken. De plaatselijke sportaanbieder neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de koeien, over het erf en door de weilanden. 't Werkel groene kinderopvang uit Stadshagen doet mee met hun kinderen en ouders en begeleidt de groepen tijdens de verschillende onderdelen. Ook wordt de Foodcamp ondersteund door Zwolle Gezonde Stad en bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij, zoals Rouveen kaasspecialiteiten, stalinrichter Van der Sluis Agri en Rabobank. Gooody Fooods Zwolle levert aanvullende producten voor de maaltijd.

Waar en wanneer
Vrijdag 28 augustus van 15:30-18:00 uur bij BoerPelleboer, Oude Wetering 139a, Mastenbroek. Dit is vlakbij Stadshagen. Op deze webpagina is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten
Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via deze webpagina. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Voor meer informatie: info@lekkerboer.nl en www.lekkerboer.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.