Beste baankansen in de techniek en als hovenier

De arbeidsmarkt is door de coronacrisis in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid loopt verder op, waardoor meer mensen op zoek gaan naar werk. Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen, onder andere in de techniek en als hovenier. Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) publiceert een lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Door corona minder werk
De lijst laat ook zien in welke beroepen er minder goede baankansen zijn. Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Plots bieden beroepen die voor de coronacrisis nog kampten met grote personeelstekorten, nu minder kansen. Dit zijn vooral beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV: "We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona."

Minder kansrijke beroepen
De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Zoals beroepen die te maken hebben met digitalisering en automatisering. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken. Een deel van het werk verdwijnt hier. Er zijn ook beroepen waar het aanbod van werkzoekenden groter is dan de vraag van werkgevers. Dit zijn vaak populaire beroepen, zoals dierenverzorgers, evenementenorganisatoren of activiteitenbegeleiders.

Bekijk hier de lijst.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven