Béatrice Chauffaille en Luce Savian, Alliance Perlim Meylim:

"Bij Opal appelen kiezen we voor volledig biologisch"

Aangezien er binnen de boomkwekerij actief wordt omgeschakeld naar biologische tuinbouw, heeft Alliance Perlim Meylim besloten het biologische aanbod uit te breiden en daarbij een langetermijnstrategie te volgen. "In Frankrijk is momenteel sprake van een te klein aanbod aan biologische appelen. Op dit moment is de vraag dus groter dan het aanbod, maar over een paar jaar zal dat waarschijnlijk precies andersom zijn. Als dit scenario uitkomt, wordt de markt geherstructureerd en het aanbod verder verbeterd. De biologische appelen die onvoldoende smaak hebben, zullen geen onderdeel meer vormen van dat aanbod, de appelen die dan op de markt komen, zullen hoe dan ook biologisch, afkomstig uit Frankrijk en goed van smaak zijn. Smaakkwaliteit is een wezenlijk onderdeel van het DNA van Alliance Perlim Meylim. Het leek ons dan ook vanzelfsprekend om te kiezen voor rassen die een prima smaakkwaliteit hebben", legt hoofd marketing en communicatie Béatrice Chauffaille uit.

Het 'Opal'-ras valt op door de uitstekende smaakkwaliteit
Terwijl anderen ervoor hebben gekozen om hun oude Golden appelboomgaarden om te bouwen en geschikt te maken voor biologische tuinbouw, heeft Alliance Perlim Meylim de ontwikkeling van de biologische tuinbouw uitsluitend gericht op twee specifieke rassen: een veelbelovend tweekleurig ras waarmee momenteel nog geëxperimenteerd wordt en de ‘Opal’, een geel ras, waarvoor het bedrijf in Limousin de exclusieve teeltrechten heeft gekregen. "Beide rassen vallen met name op door de uitstekende smaakkwaliteit. Om precies te zijn is de Opal vol van smaak en ziet deze er ook nog eens mooi uit, zonder dat daarbij het rustieke en ‘eenvoudige’ aspect van het uiterlijk verloren gaat; perfect in lijn met de waarden van het bedrijf. Beide appelrassen zijn daarnaast resistent voor appelschurft, iets dat van essentieel belang was bij het kiezen van de rassen. En verder kunnen deze appelen op grote hoogte groeien", legt Technisch Ingenieur Luce Savian uit.

"Met thermotherapie kunnen we het aanplanten van biologische boomgaarden versnellen"
Alliance Perlim Meylim is al een flink aantal seizoenen teler van de biologische 'Opal'-appelen. "Om de reeds hierboven genoemde redenen hebben we ervoor gekozen om ons biologische aanbod te baseren op de nieuwe boomgaarden die we gaan aanplanten. Dit is niet eenvoudig, omdat het meestal een paar jaar duurt voordat er grote volumes kunnen worden geoogst. Maar: we hebben nu eenmaal voor deze strategie gekozen en kiezen dus ook voor een 'langzaam maar zekere' aanpak. De eerste biologische Opal-boomgaarden zijn in 2008 geplant. Na wat problemen (Gloeosporium) te hebben gehad, weten we inmiddels op welke manier we onze boomgaarden het best kunnen beheren en op welke manier de appelen zich ontwikkelen en ‘gedragen’. Daarnaast hebben we besloten te investeren in thermotherapie, een proces dat (de kans op) Gloeosporium helpt te verminderen. Met een nieuwe machine die de schimmel enkel met stromend water dat is verwarmd tot 50°C bestrijdt, kunnen we de houdbaarheid van onze biologische appelen controleren en de hoeveelheid producten die door schimmel aangetast worden verminderen. Dankzij deze innovatieve techniek kunnen we onze ontwikkeling naar biologisch telen versnellen en er zo voor zorgen dat 10% van het totale aanbod in 2022 op biologische wijze wordt geteeld, en onze oppervlakten van 53 hectare naar 78 hectare uitgebreid worden", vertelt Luce.

In februari en maart is alle 150 ton aan Opal appelen afgezet. Het exclusiviteitscontract is onlangs ondertekend en de oogst zal volgend jaar onder het logo met het kleine groene blad op de markt worden gebracht. Dit symboliseert het feit dat Alliance Perlim Meylim zich bij de Opal-club heeft aangesloten. "We hebben een zeer goed rendement behaald. De appelen hebben veel smaak en zijn erg populair. Bovendien hebben Opal appelen een perfecte plek op de markt veroverd, een plek die staat voor de wens om terug te willen naar het telen en kopen van authentieke producten", zegt Béatrice. Uiteraard worden alle biologische appelen van Alliance Perlim Meylim verpakt in een 100% kartonnen bakje, in de meeste gevallen gemaakt van gerecycled materiaal dat lokaal is geproduceerd en dat in overeenstemming is met de waarden van het bedrijf.

 

"Met ons 100% pure appelsap willen we de Corrèze-oorsprong promoten"
Als onderdeel van de MVO-aanpak zet Alliance Perlim Meylim zich in voor het tegengaan van voedselverspilling. Het bedrijf verwerkt daarom een deel van de biologische teelt van Opal appelen tot vruchtensap, uitsluitend afkomstig uit de Corrèze. "We hebben ons bij het merk Origine Corrèze aangesloten, zodat consumenten gemakkelijk de geografische oorsprong van het product kunnen terugvinden. We willen graag een tot sap verwerkt kwaliteitsproduct aanbieden, een 100% puur sap dat biologisch en lokaal wordt geproduceerd en dat in overeenstemming is met onze waarden", besluit Béatrice.

Voor meer informatie:

Béatrice Chauffaille
Alliance Perlim Meylim
Telefoonnummer: +33 555 252 930
beatrice@perlim.com    
www.alliance-perlim-meylim.fr   
www.opal-apple.com
 
Luce Savian
Telefoonnummer: +33 5 55 25 29 45
luce@perlim.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.