Bavo van den Idsert, directeur bij Id's oke en voormalig directeur van Bionext, heeft een blog geschreven over de transitie in landbouw en voeding van kostenefficient naar biologisch. "Na de publicatie van de Farm to Fork en Biodiversity strategie zal weinig hetzelfde blijven. Ook vooraanstaande Nederlandse instituten adviseren om biodiversiteit als kapitaal te zien en chemie in de landbouw drastisch te verminderen voor onze eigen gezondheid. In landen om ons heen gaat de omslag veel sneller. Wij struikelen over de stikstof en incidenten. Hoe gaan we in Nederland, tweede voedselexporteur ter wereld, de ratrace doorbreken?", zo luidt zijn inleiding op LinkedIn.
Ratrace
Sinds 20 mei jl. is er iets fundamenteels veranderd in de wereld van landbouw en voeding. Op die dag heeft de Commissie twee strategieën gepubliceerd als onderdelen van de Green Deal, die als hoofddoel heeft om in 2050 als EU klimaatneutraal te zijn: de Farm to Fork en de Biodiversity strategies. Beide staan bol van de ambities en doorbreken grote taboes in landbouw en voedingsland. Enkele doelen zijn: 25% biologische landbouw, 50% reductie chemische middelen en antibiotica, 20% minder kunstmest, opschaling van beschermde natuur van 20 naar 30% van het EU areaal.
De Commissie zag in Covid-19 geen reden om vaart te minderen met de Green Deal ambities. Integendeel, want: "The recent Covid-19 pandemic makes the need to protect and restore nature all the more urgent. The pandemic is raising awareness of the links between our own health and the health of ecosystems. It is demonstrating the need for sustainable supply chains and consumption patterns that do not exceed planetary boundaries. This reflects the fact that the risk of emergence and spread of infectious diseases increases as nature is destroyed. Protecting and restoring biodiversity and well-functioning ecosystems is therefore key to boost our resilience and prevent the emergence and spread of future diseases."
De Commissie legt dus een directe link tussen het overspringen van gevaarlijke dierlijke virussen op mensen en de intensieve dierhouderijsystemen, de afbraak van biodiversiteit en het verdwijnen van robuuste ecosystemen. Ook landbouwgif en ongezonde voeding worden voor de eerste keer direct gelinkt aan vroegtijdig overlijden: in 2017 overleden bijna 1 miljoen mensen in de EU vroegtijdig door voedingsgerelateerde ziekten als kanker en hart en vastziekten. En de helft van de EU bevolking heeft overgewicht.