Onderzoek naar radarvoorspelling neerslag op korte termijn

Een paar uur van tevoren nauwkeurig de neerslag voorspellen

Waar, wanneer en hoeveel neerslag gaat er vallen? Dit is cruciale informatie voor onder meer waterbeheer en de tuinbouw. Hoewel weermodellen in de afgelopen decennia steeds beter zijn geworden, blijft het voorspellen van de exacte locatie en hoeveelheid neerslag uitdagend, zelfs voor slechts enkele uren vooruit. Deltares, Wageningen University & Research (WUR) en het KNMI onderzochten hoe neerslag tot een paar uur vooruit met radartechnieken kan worden voorspeld; en deze korte termijn voorspellingen blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig. 

Droge zomers
Ook in de steeds drogere Nederlandse zomers blijft het voorspellen van exacte plaats en hoeveelheid neerslag een probleem. Moet een waterbeheerder bijvoorbeeld water pompen wanneer er extreme buien in de verwachting zitten? Als het dan toch niet regent, is mogelijk het laatste restje water weggepompt, maar wordt er niet gepompt en die extreme bui trekt toch over, dan is er waterschade.

Voorspellen met radar
Voor neerslagvoorspellingen op de korte termijn is er een andere optie: nowcasting: Een onbekende term voor een proces waar vrijwel iedereen mee bekend is, namelijk het tot een paar uur vooruit voorspellen van neerslag met behulp van radartechnieken. De nowcastingmethoden maken gebruik van geavanceerde statistische extrapolatietechnieken, waarmee van de geschatte neerslag uit de radarproducten een voorspelling kan worden gemaakt.

Het voordeel van deze methode is dat er iedere vijf minuten een nieuwe radarobservatie beschikbaar is, waarmee direct een voorspelling kan worden gemaakt van zo’n drie tot zes uur vooruit. Dat is veel sneller dan weermodellen, welke vaak een updatefrequentie van zo’n drie uur hebben, waardoor op korte termijn de locatie en intensiteit van buien beter voorspeld kan worden met nowcasting. Er zijn inmiddels al aardig wat nowcastingalgoritmes, maar de vraag is hoe goed deze algoritmes zijn, en of de kwaliteit afhankelijk is van de locatie in het land en het seizoen waarin ze gebruikt worden.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven