Tijdelijke Oogstcamping als verblijfplaats voor seizoensarbeiders in Flevoland

In verband met de coronacrisis hebben veel telers moeite om genoeg buitenlandse seizoenarbeiders te vinden voor dit oogstseizoen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen in Nederland - die als gevolg van de crisis - tijdelijk geen werk hebben, met name mensen uit de horeca en evenementenbranche. Het initiatief 'De Seizoenarbeiders' koppelt tijdelijk werkloze mensen aan telers met een arbeidstekort.

Tijdelijke Oogstcamping in Flevoland
Ook in Flevoland zijn boeren naarstig op zoek naar seizoenarbeiders. De akkers zijn echter niet goed bereikbaar vanuit Amsterdam en andere steden. Om meer jongeren de mogelijkheid te bieden bij Flevolandse boeren te werken, openen Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland), Boerkok, Flevoboeren en NijkAgro vanaf zaterdag 8 augustus een tijdelijke Oogstcamping.

Seizoenarbeiders uit heel Nederland komen naar Lelystad om bij Boerkok te verblijven voor een werkvakantie. Vijf dagen appels, pompoenen en bloemkolen oogsten, en in de avonden en weekenden goed en lokaal eten, leren over de Nederlandse landbouw en muziek. Elke dag wordt er door een chefkok gekookt met de producten die zijn geoogst en er worden rondleidingen bij boeren in de buurt georganiseerd. Op de zaterdagen is er een boerenmarkt en op de vrijdagen wordt de VrijMiBo omgetoverd tot een heus oogstfeest voor seizoenarbeiders en boeren. Met een week werken verdienen de nieuwe seizoenarbeiders ongeveer € 500,00 euro en krijgen ze op de camping elke dag een programma, ontbijt, lunch en avondeten. Een win-win voor de boeren én de werkers!

Over De Seizoenarbeiders
De Oogstcamping is een initiatief van De Seizoenarbeiders en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland), Boerkok, NijkAgro en boeren uit Flevoland. Een belangrijk doel van De Seizoenarbeiders is het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. Door boer en burger door middel van werk samen te brengen creëren de initiatiefnemers een context voor meer wederzijdse betrokkenheid en begrip. Daarnaast willen ze door middel van verhaal en beeld een breed publiek inzicht geven in wat er nodig is om onze landbouw en voedselvoorziening draaiende te houden, met speciale aandacht voor de rol van seizoenarbeiders. Tenslotte kan het succes van dit initiatief mogelijkheden bieden om op lange termijn werkgelegenheid in de landbouwsector voor Nederlandse jongeren makkelijker te realiseren.

De Oogstcamping is open van zaterdag 8 augustus tot en met zaterdag 5 september en is alleen toegankelijk voor seizoenarbeiders die zich via www.deseizoenarbeiders.nl aanmelden.

Oogstcamping op het land van Boerkok in Flevoland:
Meerkoetenweg 9
8218 NA Lelystad


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.