Welke bio-boer wint Mooiste Modderpoel-verkiezing 2020?

Twee bio-boeren maken kans om de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing te winnen. Het publiek kreeg vanaf 5 augustus de kans om te stemmen en inmiddels is de stembus gesloten. Aanstaande woensdag wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar zijn de modderpoelen van biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race.

Modderpoelen zijn bedoeld voor de zeugen – de moedervarkens. Modderpoelen hebben voor varkens meerdere functies. Het zorgt allereerst voor verkoeling, maar de modder is ook goed tegen parasieten en helpt bij de genezing van wondjes. Dit is belangrijk omdat varkens niet kunnen zweten. 

Genomineerden
In Mariënvelde (Achterhoek, provincie Gelderland) zijn bio-boeren Mark en zijn schoonvader Henk genomineerd. Zijn varkens hebben 's ochtends één ding aan hun hoofd: de modderpoel. Zodra de staldeuren open gaan, rennen ze in één rechte streep de modderpoel in. Na hun ochtendbad kunnen de gewoontediertjes het weiland in, of in het losse zand rondom de poel naar stenen wroeten.

Tweede genomineerde zijn bio-boeren Koen en Melissa (grens Salland/Twente, provincie Overijssel). Ook deze varkens zijn vaak bij de poel te vinden. Aan de poeloever staan vier stevige boomstammen waar de dieren na hun modderbad tegenaan kunnen schuren. Tijdens warme nachten slapen de wildkampeerders onder hun dieren aan de oever van de poel, en in de winter spelen ze er met het krakende ijs.

Hittestress
Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20°C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

De verkiezing
Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra' doen voor hun dieren in het zonnetje. "De genomineerden laten zien hoeveel vreugde een modderpoel oplevert", zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

De winnaar wordt woensdag 12 augustus aanstaande bekend gemaakt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven