LokaalHalle opent binnenkort als coöperatieve winkel

"Het gros van onze producten zal van biologische oorsprong zijn"

LokaalHalle is de eerste winkel in de regio Pajottenland en Zennevallei (België) met een volledig supermarktaanbod van korte keten en duurzame voeding. Vanaf begin september zal je er terecht kunnen voor je wekelijkse inkopen: van kuisgerei tot pasta, van groenten en fruit tot melkproducten en van vlees tot kwaliteitsvolle koffie.

Die unieke combinatie van producten uit het prachtige Halse ommeland en eerlijke producten uit de rest van de wereld kan LokaalHalle vooral waarmaken door haar identiteit als coöperatie. LokaalHalle is immers een burgercoöperatie waar burgers, boer.inn.en en werknemers de handen in elkaar slaan om een prachtig aanbod in de winkelrekken te krijgen.

Geert Fieremans, coöperant en operationeel verantwoordelijke van de winkel legt uit: "Omdat we zelf een coöperatie zijn is het voor ons makkelijk om banden aan te halen met andere coöperaties uit binnen- en buitenland. Appelsienen, pasta's en avocado's kunnen we op die manier behoorlijk rechtstreeks aankopen bij kleine boeren uit Italië en Spanje."

Door zo nauw samen te werken met kleine coöperaties uit het buitenland slaagt LokaalHalle erin om zeer sterke kwaliteitsproducten te verkopen. Haar consumenten zullen het beste van het beste krijgen. Door de aanwezigheid in de coöperatie van boeren uit de eigen streek slaagt de winkel er ook in om uit eigen land de lokale kwaliteitsproducten in haar onze rekken te leggen.

Jolijn Vanoverstraete toekomstig werknemer en coöperant van het eerste uur glundert: "Het gros van onze producten zal van biologische oorsprong zijn. Indien een producent nog niet biologisch gecertifieerd is kan hij vanuit onze coöperatie een sterke ondersteuning verwachten om dat wel te doen."

Kennis
Bioboer en coöperant Seppe Holemans verduidelijkt: "We begrijpen als bioboeren zeer goed dat de biologische teelt niet altijd meteen zijn ingang kan vinden in elke boerderij. Enerzijds moet de afzet van een biologisch product verzekerd zijn, maar anderzijds moet er ook veel kennis in huis worden gehaald. Door een coöperatieve winkel uit te bouwen met veel ervaren bio-boeren willen we die kennis én die afzetmarkt verzorgen."

De vennootschap draait nu al op volle toeren. Het pand in de Ninoofsesteenweg 60a in Halle wordt flink onder handen genomen en de eerste bestellingen worden her en der geplaatst. Ook langs de coöperantenzijde is het een drukte van jewelste. In minder dan twee weken tijd werden al meer dan 60% van de aandelen verkocht. Dat is een enorm sterk resultaat. De oprichters wisten dat ze een sterk verhaal aan het uitbouwen waren, maar dit overtreft alle verwachtingen.

Aandelen
Indien LokaalHalle de kaap van de 100% verkochte aandelen rondt zal ze nog steeds mensen de kans geven om coöperant te worden en nog meer aandelen te kopen. "De 25.000 euro die we onder de vorm van aandelen aan particulieren verkopen was een soort van minimum om van start te kunnen gaan", stelt Stijn Annendijck, "Elke aandeel dat extra wordt verkocht sterkt ons in onze werking. Het maakt de winkel nòg meer de winkel van de gewone man of vrouw en geeft ons meer mogelijkheden om van het Lokaal een topplek te maken."

Elke bewoner van de Zennevallei, elke Hallenaar of Pajottenlander mag het gevoel krijgen dat dit zijn/haar winkel is. LokaalHalle weet heel goed dat ze in een straffe streek ligt met zeer goede producten uit mooie boerderijen in een prachtig landschap. Tegelijk beseft de winkel dat duurzame voeding niet altijd toegankelijk is voor iedereen. Achter de schermen wordt daar hard aan gewerkt.

"Iedereen heeft recht op voldoende en gezonde voeding. Met deze burgercoöperatie hebben we een werkmiddel in handen om daarrond aan de slag te gaan", zeggen Hannes en Dali van Klimakkers.

Voor meer informatie: www.lokaalhalle.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven